Telenews

A është rrymimi vërtet i rrezikshëm?

Shumë prej nesh janë mësuar të ajrosin shtëpitë më shpesh gjatë dhe pas një pandemie, por besohet gjerësisht se disa njerëz janë më të ndjeshëm ndaj rrymimit se të tjerët dhe besojnë se mund të ftohen për shkak të qarkullimit të tepërt të ajrit.

Mjekët thonë se ne nuk sëmuremi nga rrymat, por nga viruset. Por ata shtojnë se ekspozimi ndaj rrymave ndikon në trupin tonë duke kryer procese mbi dhe nën lëkurën tonë që mund të rezultojnë në rrjedhje të hundës ose qafë të ngurtë.

Rrymimi është i lidhur me të ashtuquajturat indeksi i ftohjes, pra ndjesia subjektive e motit me erë në lëkurë. Sa më e madhe të jetë shpejtësia e erës, aq më e ulët është ndjesia e temperaturës, pra aq më e shpejtë është ftohja.

“Kur temperatura është minus 5 Celsius dhe ju jeni jashtë dhe era nuk po fryn, trupi juaj nxehet nga një shtresë e hollë ajri pranë lëkurës”, tha otorinolaringologu gjerman Thomas Deitmer, sekretar i përgjithshëm i Shoqatës Gjermane për Otorinolaringologji.

Kjo shtresë e hollë ajri ju izolon nga i ftohti. Por era e ftohtë që fryn mbi trupin tuaj e shpërndan atë nxehtësi. Sa më shumë që fryn, aq më shpejt trupi juaj humbet nxehtësinë dhe filloni të ndieni të ftohtë.

Ky efekt përmirësohet nëse lëkura juaj është e lagur, për shembull nga djersa, sepse ajri që rrjedh ndikon në avullimin e lagështisë më shpejt dhe kështu ‘largon’ nxehtësinë nga trupi më shpejt se ajri që është në qetësi.

Kur sipërfaqja e trupit tuaj ftohet në ajrin e ftohtë, të cilin ne e ndiejmë si rrymë, enët e gjakut ngushtohen, duke zvogëluar rrjedhën e gjakut për të zvogëluar humbjen e nxehtësisë nga gjaku i ngrohtë.

Mund të prekë edhe mukozën e hundës dhe të fytit. Rrymimi funksionon duke i tharë ato, duke dobësuar mbrojtjen e tyre imune dhe duke ju bërë më të ndjeshëm ndaj viruseve të ftohjes, shpjegon Deitmer.

Por nëse jeni të shëndetshëm, nuk do të sëmureni vetëm sepse keni qenë të ekspozuar ndaj rrymave.

Michael Deeg, një anëtar i Shoqatës Gjermane të Otorinolaringologëve (BVHNO), përmend një tjetër pasojë të mundshme të rrymimit: qafën e ngurtë, veçanërisht në mot të ngrohtë.

“Nëse jeni të nxehtë dhe jeni ulur para një ventilatori ose shumë afër ajrit të kondicionuar ose hapni një dritare ndërsa udhëtoni me makinë, ajri që fryn nëpër lëkurën tuaj të ngrohtë dhe shpesh të djersitur mund të rezultojë në tension në zonën e qafës në disa raste,” thotë Deeg.

Ai shton se trupi gjithmonë përpiqet të përshtatet me kushtet përreth me temperaturën e tij.

“Ka receptorë në sipërfaqen e lëkurës sonë që matin temperaturën e lëkurës”, shpjegon Deeg. “Problemi me rrymat e lehta është se ndryshimi i temperaturës është shumë i vogël, kështu që termoreceptorët nuk arrijnë ta zbulojnë atë.”

Kështu lëkura ftohet, por trupi nuk reagon mjaftueshëm shpejt, gjë që mund të ndikojë në ngushtimin e enëve të gjakut në zonën e qafës dhe për pasojë të çojë në tension në muskujt poshtë.

Për të shmangur ftohjen nga avullimi i ujit në lëkurë pas notit, hiqni menjëherë kostumin e lagur të banjës.

Dhe ndërsa ju mund të dëshironi të hapni plotësisht xhamat e makinës me të cilën po vozitni, ndërsa jeni të djersitur, më mirë jo. Dhe nëse përdorni ajër të kondicionuar, mos lejoni që ajrimi të fryjë drejtpërdrejt tek ju.

Mos ngurroni të ajrosni dhomën në dimër, kur jashtë është shumë ftohtë. Nëse jeni të shëndetshëm, ekspertët rekomandojnë që të hapni dritaret gjerësisht për disa minuta në mënyrë që ajri i pastër të hyjë në dhomë.

Nëse ndjeni të ftohtë nga era, vishni një shtresë tjetër rroba të ngrohta për një kohë të shkurtër ose thjesht dilni përkohësisht nga dhoma.

Të ngajshme

Një lugë krip më pak në ditë e barabartë me ilaçet kundër tensionit të gjakut

Hafize Elshani

Konsumimi i përditshëm i këtyre pijeve mund ta rritë rrezikun e demencës dhe goditjes në tru

Donat Hashani

“I kanë marrë dokumentet”, Sejdiu tregon saktë se sa mjekë janë gati për t’u larguar nga Kosova

Donat Hashani