Telenews

Bie numri i nxënësve që i nënshtrohen testit të maturës

Ministria e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, të hënën ka publikuar rezultatet e Provimit të Maturës, ku kalueshmëria ishte 73.3 për qind.

Nga 18 mijë e 285 nxënës të klasëve të dymbëdhjeta që i janë nënshtruar testit të maturës, prej tyre 13 mijë e 342 nxënës kanë kaluar provimin, apo 73.3%.

E, të dhënat e fundit tregojnë se ka rënie lidhur me numrin e nxënësve që i nënshtrohen Testit të Maturës, pas përfundimit të shkollës së mesme të lartë.

Eksperti i arsimit, Dukagjin Pupovci, në një deklaratë për Telegrafin ka thënë se qëndrojnë pohimet që në qershorin e vitit 2014 provimit të maturës i janë nënshtruar 42,052 maturantë, ndërsa në qershorin e vitit 2024 ky numër ka rënë në 18,285, që paraqet një zvogëlim prej 56.5%.

Megjithatë, Pupovci thotë se krahasimi i tillë nuk është korrekt, duke dhënë më shumë sqarime për këtë.

“Megjithatë, krahasimi i tillë nuk është korrekt nga aspekti metodologjik, sepse në vitin 2014 kanë qenë 27,544 nxënës që kanë vijuar klasën e 12-të dhe 13,092 të tjerë që kanë vijuar klasën e 13-të, në total 40,636, ndërsa atyre i janë shtuar edhe një numër i nxënësve që nuk kanë arritur ta kalojnë provimin e maturës në vitin 2013. Ndërkaq, në vitet pasuese nuk ka pasur nxënës në klasën e 13-të”, është shprehur ai.

Pupovci ka pohuar se trendi i zvogëlimit të nxënësve në shkollat e mesme të larta ka filluar nga viti 2018/19.

“Trendi i qartë i zvogëlimit të numrit të nxënësve në shkollat e mesme të larta ka filluar në Kosovë nga viti shkollor 2018/19 kur në klasën e 12-të mësimet i kanë vijuar 28,755 nxënës, ndërsa në vitin shkollor 2023/24 ky numër ka rënë në rreth 20,725 ose për 29%. Kjo rënie reflektohet edhe në zvogëlimin e numrit të kandidatëve që i shtrohen testit të maturës e që është rreth 35% në gjashtë vitet e fundit”, theksoi ai për Telegrafin.

Pupovci theksoi se duhet analizuar me kujdes ndryshimin drastik të numrit të nxënësve që i nënshtrohen provimit të maturës.

“Ajo që duhet analizuar me kujdes është ndryshimi drastik i numrit të nxënësve që i janë nënshtruar provimit të maturës në raport me vitin e kaluar, kur në afatin e qershorit kanë qenë 21 mijë maturantë, ndërsa këtë vit vetëm 18,285, që paraqet një zvogëlim prej 13%. Kjo përkundër faktit se nuk ka dallim të madh në numrin e nxënësve që kanë vijuar klasën e 12-të në dy vitet e fundit”, ka potencuar ai.

Eksperti i arsimit, gjithashtu përmendi edhe faktin që disa nxënës mund të kenë mos kenë interesim për studime universitare.

“Një shpjegim mund të jetë rënia e interesimit për studime universitare, si pasojë e së cilës një pjesë e nxënësve kanë vendosur të mos i nënshtrohen fare provimit të maturës, sidomos ata që kanë vijuar shkollat e mesme profesionale. Po ashtu, për arsye të ndryshme, mund të ketë rënë interesimi tek nxënësit që kanë mbetur pa e dhënë provimin e maturës në vitet e mëhershme. Megjithatë, për të nxjerrë përfundime të sakta duhet analizuar të dhënat për strukturën e nxënësve që i janë nënshtruar provimit të maturës e që akoma nuk janë publikuar nga MASHTI”, pohoi ai.

Për këtë cështje, Telegrafi, ka kontaktuar edhe me MASHTI-n, por që deri në publikimin e lajmit nuk ka pranuar ndonjë përgjigje. /Telegrafi/

Të ngajshme

Gara për Topin e Artë, Rodri sposton yjet e Real Madrid-it

Erzana Fazliu

Bashkatdhetarë të shumtë kanë nisur të vijnë për pushime në Kosovë, kjo është gjendja në pikat kufitare

Erzana Fazliu

Qeveria thotë se do t’i dërgojë me kohë komentet mbi planin e zbatimit të Marrëveshjeve

Erzana Fazliu