Telenews

Çfarë ndodh kur mbani gazra në trupin tuaj?

Çfarë është fryrja?

Fryrja i referohet gazit të zorrëve që hyn në rektum për shkak të procesit të sistemit të tretjes, dhe më pas del përmes anusit. Ndërsa trupi juaj tret ushqimin në zorrën e hollë, komponentët që nuk mund të shpërbëhen lëvizin më tej përgjatë traktit gastrointestinal dhe përfundojnë në zorrën e trashë.

Bakteret e zorrëve shpërbëjnë disa nga përmbajtjet me fermentim. Ky proces krijon gazra dhe acide yndyrore që ri-absorbohen dhe përdoren përmes rrugëve metabolike të lidhura me imunitetin dhe parandalojnë zhvillimin e sëmundjeve. Gazrat mund të ri-absorbohen përmes murit të zorrëve në qarkullim dhe përfundimisht të nxirren përmes mushkërive, ose të dëbohen përmes rektumit.

Burrat dhe gratë prodhojnë të njëjtën sasi gazi mesatarisht në tetë episode të gazit në ditë.

Nga vijnë gazrat?

Gazrat në zorrë krijohen në disa mënyra. Kjo mund të jetë nga gëlltitja e ajrit gjatë të folurit ose të ngrënit. Nga dyoksidi i karbonit që formohet kur acidi i stomakut përzihet me bikarbonat në zorrën e hollë. Gjithashtu, gazrat mund të prodhohen nga bakteret që gjenden në zorrën e trashë.

Këto gazra besohet se ndikojnë në shëndetin duke shkaktuar fryrje, dhimbje, zhurma të forta dhe gulçim.

Herën tjetër kur ndjeni një sasi të madhe gazi duke u përgatitur për të bërë atë që po bën, përpiquni të strehoheni në një vend më të përshtatshëm. Gjëja më e mirë për shëndetin tuaj është thjesht të largoni gazrat.

The post Çfarë ndodh kur mbani gazra në trupin tuaj? appeared first on tëvë1.

Të ngajshme

Studim: Barnat kundër depresionit gjatë shtatzënisë ndikojnë në fetus

Hafize Elshani

Reshitaj për metodën IVF: Mund të ketë martesa mes vëllait e motrës

Edmond Vila

“Mos të përdorin antibiotik”, mjekët me rekomandim për gripin sezonal te fëmijët në Kosovës

KushtrimGuraj