Telenews

Cilat ushqime janë efektive në luftimin e infeksioneve në trup?

cilat-ushqime-jane-efektive-ne-luftimin-e-infeksioneve-ne-trup?

Përveç medikamenteve, në trajtimin e virozave dhe infeksioneve të ndryshme, shumë herë janë të nevojshme edhe ushqime dhe bimë mjekësore që ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit dhe luftimin e inflamacionit. Ja disa prej tyre:

Xhenxhefili

Xhenxhefili është një bimore shumë efektive për përmirësimin e metabolizmit dhe luftimin e dëmit oksidues në trup. Sipas ekspertëve të AgroWeb.org, xhenxhefili është i dobishëm për të luftuar inflamacionin e lidhur me sëmundje të ndryshme si koliti, problemet me veshkat dhe diabeti. Konsumi i 2 deri në 3 gramëve xhenxhefil pluhur në ditë në çaj apo gatime ndihmon në përmirësimin e përgjigjeve anti-inflamatore të trupit.

Speci i kuq djegës

Speci i kuq djegës është i pasur me kapsaicinë, një substancë që ka aftësi të shkëlqyera kundër inflamacionit. Ai përmban flavonoide dhe ushqyes të tjerë që ndihmojnë në shënjestrimin e sëmundjeve në nivel qelizor dhe shkatërrojnë radikalet e lira që shkaktojnë dëme në organizëm. Konsumi i 30-120 mg spec djegës në ditë ofron shumë përfitime shëndetësore.

Kanella

Kanella përmban cinnamaldehyde, një përbërës që pengon proteinat që shkaktojnë inflamacionin në trup. Kjo bimore është e efektshme kundër sëmundjeve të shkaktuara nga inflamacioni, si artriti dhe sëmundjet e zemrës. Konsumi i 1-1.5 gramë kanellë në ditë është i mjaftueshëm, ndërsa sasia më e madhe mund të shkaktojë probleme me tretjen.

Farat e karafilit

Farat e karafilit përmbajnë eugenol, një substancë që pengon enzimat që shkaktojnë inflamacionin. Vaji i farave të karafilit është shumë efektiv kundër inflamacionit. Një pikë e këtij vaji mund të përdoret për të lyer zonat e inflamuar të trupit.

Sherebela

Sherebela përmban acid carnosik dhe cornosol, dy substanca që ndihmojnë në përmirësimin e metabolizmit dhe largimin e radikalëve të lirë që shkaktojnë inflamacion. Ekspertët sugjerojnë konsumimin e 300-600 mg sherebelë të thatë në ditë ose 4 deri në 6 gramë sherebelë të freskët.

Rozmarina

Rozmarina ka përbërës të ngjashëm me sherebelën, por dallohet për acidin rosmarinik, i cili ka një efekt stabilizues dhe është i pranishëm në shumë suplemente farmaceutikë. Rozmarina pengon trupin të lëshojë reaksione vetë-dëmtuese kundër inflamacionit. Konsumi i 4-6 gramëve rozmarinë të freskët në ditë është i dobishëm kundër simptomave të artritit reumatoid. Po ashtu, doza e vajit esencial të rozmarinës është 0.1 deri në 1 ml në ditë.

Piperi i zi

Piperina që gjendet në piperin e zi ka aftësi të lehtësojë shumë nga simptomat e artritit, një prej sëmundjeve të auto-inflamatorë. Doza e rekomanduar është 20 mg piperinë, ose një majë luge çaji me piper të zi në ditë.

Çaji jeshil

Për ata që vuajnë nga artriti dhe inflamacioni, disa filxhanë çaj jeshil në ditë mund të ofrojnë lehtësim të menjëhershëm dhe të ndihmojnë në uljen e inflamacionit.

Ushqime të tjera

Për të luftuar inflamacionin, janë gjithashtu të rekomanduara frutat e pyllit, lakra e kuqe, fasulet, arrat, legumet dhe vaji i ullirit. Të gjitha këto ushqime janë të pasura me antioksidantë dhe ushqyes që ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm dhe reduktimin e inflamacionit.

Këto bimë dhe ushqime janë një mundësi natyrale dhe efikase për të përmirësuar shëndetin dhe luftuar inflamacionin në trup.

Sinjali – aty ku e vërteta flet para lajmit!

/GazetaSinjali/

The post Cilat ushqime janë efektive në luftimin e infeksioneve në trup? appeared first on Sinjali.

Të ngajshme

Vitamina D ndihmon në ngadalësimin e plakjes qelizore te të rriturit mbi 50 vjeç, zbulon studimi i fundit

KushtrimGuraj

Vitamina D mund të ngadalësojë plakjen

KushtrimGuraj

Fruti që duhet të konsumoni në orën 9 të mbrëmjes për një gjumë cilësor

Valjeta Turkaj