Telenews

COVID-19 mund të rrisë rrezikun e mpiksjes së rrallë të gjakut në sy

Për shkak se infeksionet SARS-CoV-2 rrisin rrezikun e bllokimit të enëve të gjakut diku tjetër në trup, studiuesit studiuan gati gjysmë milioni pacientë me COVID-19 për të parë nëse ata do të zhvillonin mpiksje në venat ose arteriet e retinës, indet nervore në pjesën e pasme të syrit që merr imazhet dhe i dërgon ato në tru.

Gjatë gjashtë muajve të ndjekjes, 65 pacientë zhvilluan mbyllje të venave të retinës.

Edhe pse ky numër është i vogël, ai pasqyron një rritje domethënëse prej 54 për qind krahasuar me normat e para-COVID, sipas një raporti të botuar në revistën mjekësore JAMA Ophthalmology.

Mpiksjet e arterieve të retinës ishin 35 për qind më të zakonshme pas COVID-19 sesa para pandemisë, por ky ndryshim mund të ketë qenë për shkak të rastësisë, përfunduan studiuesit.

Mpiksjet më së shpeshti ndodhën te pacientët me kushte të tjera që rrisin rrezikun e problemeve vaskulare, si diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli i lartë.

Rreziku i mpiksjes nuk duket të jetë i lidhur me ashpërsinë e infeksionit me koronavirus.

Studimi nuk mund të vërtetojë se COVID-19 shkaktoi mpiksje në sytë e këtyre pacientëve, thanë studiuesit, duke shtuar se nevojiteshin studime më të mëdha për të sqaruar çështjen.

The post COVID-19 mund të rrisë rrezikun e mpiksjes së rrallë të gjakut në sy appeared first on tëvë1.

Të ngajshme

Një lugë krip më pak në ditë e barabartë me ilaçet kundër tensionit të gjakut

Hafize Elshani

Konsumimi i përditshëm i këtyre pijeve mund ta rritë rrezikun e demencës dhe goditjes në tru

Donat Hashani

“I kanë marrë dokumentet”, Sejdiu tregon saktë se sa mjekë janë gati për t’u larguar nga Kosova

Donat Hashani