Telenews

DITA NDËRKOMBËTARE E PUNËS: HISTORIA DHE DOMETHËNIA E 1 MAJIT

1 Maji është ditë e kushtuar punëtorëve në të gjithë botën. Dita Ndërkombëtare e Punës është një festë zyrtare në shumë vende dhe inkurajon punonjësit të jenë të vetëdijshëm për të drejtat e tyre.
Organizata Ndërkombëtare e Punës, një agjenci e Kombeve të Bashkuara, e cila punon drejt vendosjes së standardeve ndërkombëtare të punës, në një raport, të lëshuar në Ditën Botërore për Sigurinë dhe Shëndetin në Punë, tha, “Vendet duhet të vendosin sisteme të shëndosha dhe elastike të sigurisë dhe shëndetit në punë. Kjo do të minimizonte rreziqet për të gjithë në botën e punës në rast të emergjencave të ardhshme shëndetësore”.
Historia dhe domethënia
1 Maji nderon punën e palodhur të njerëzve në të gjithë botën dhe festojnë arritjet e tyre. Dita e Punës e ka zanafillën në lëvizjen e unionit të punës në Shtetet e Bashkuara në Shekullin 19. Në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, Dita e Punës megjithatë festohet të hënën e parë në shtator, duke nderuar punëtorët dhe kontributin e tyre në shoqëri.
Në 1889, një grup i grupeve socialiste dhe sindikatave, në SHBA. caktoi 1 majin si ditë për punëtorët. Kjo ishte në kujtim të Revolucioneve Haymarket në Çikago në 1886, kur një tubim për punën u bë i dhunshëm pasi dikush hodhi një bombë në polici. Sipas history.com, 8 njerëz vdiqën si rezultat i dhunës atë ditë, ndërsa 8 aktivistë radikalë të punës u arrestuan dhe u dënuan.
1 maji në Europë, historikisht ka qenë gjithmonë i lidhur me festivalet tradicionale rurale të fermerëve, por më vonë u lidh me lëvizjen moderne të punës.

Të ngajshme

Hoti thotë se vendi duhet të shkojë në zgjedhje: Koalicioni Kurti-Osmani mashtroi për dialogun

Donat Hashani

Abdixhiku tallet me Kurtin, thotë se sikur Vali Corleones edhe Kurti nuk po i thuhet puna e mbarë

Donat Hashani

Sllovakia i dërgon Ukrainës katër avionë ushtarakë

Donat Hashani