Telenews

FAMILJA DHE AVOKATI I ASTRIT DEHARIT: PROVAT E DËRGUARA, ISHIN TË MANIPULUARA DHE TË DËMTUARA

Avokati Tomë Gashi, së bashku me prindërit e Astrit Deharit, para Prokurorisë Speciale në Prishtinë, kanë deklaruar se ekspertiza plotësuese e institutit zviceran për vdekjen e Astritit ka vërtetuar se provat e dërguara kanë qenë të manipuluara dhe të dëmtuara.
Në një konferencë për medie, avokati Tomë Gashi tha se komunikata e Prokurorisë Speciale, e dërguar rreth kësaj ekspertize, është e dëmshme për hetimin e vrasjes së Deharit.
Ai, derisa ka paraqitur disa nga provat që i ishin dërguar institutit zviceran, tha se provat janë të manipuluara.
“Kushdo që e sheh këtë komunikatë të Prokurorisë së Shtetit, është e dëmshme fillimisht për vetë hetimin e rastit të vrasjes së Astrit Deharit. Ne jemi të befasuar se si Prokuroria Speciale e Kosovës vepron njëjtë sikurse Prokuroria Themelore në Prizren, së bashku me ish-prokurorin e atëhershëm. Ne mund t’ju sqarojmë se kushdo që e sheh këtë ekspertizë plotësuese, kjo nuk mund të kuptohet nëse nuk i analizojnë ekspertizat e mëhershme që kanë qenë të shtatorit 2019, që ka qenë instituti i njëjtë zviceran… Në këtë ekspertizë shtesë vërtetojmë se të gjitha këto prova që i ka dërguar prokurori i çështjes apo kushdo që i ka dërguar në institutin zviceran kanë qenë të manipuluara dhe faktikisht nuk janë ruajtur dhe këta nuk kanë mundur të gjejnë gjurmë të tjera dhe janë kërkuar të bëhen gjurmë gjenetike, toksikologjike dhe kapilarëve gjurmë të gishtave. Këtu kemi të bëjmë me katër prova që janë dërguar në Zvicër. Kemi të bëjmë me këtë shishe, e cila është përdorur në rastin e vrasjes së Astrit Deharit dhe faktikisht është emëruar si prova numër pesë. Në ekspertizën shtesë thuhet se ka qenë e pamundur që të gjejë gjurmë daktiloskopike për shkak të paketimit sepse është dërguar me letër dhe në ekspertizën shtesë thuhet se gjurmë kapilare nuk kanë mundur të gjenden sepse ato thjesht janë fshirë”, tha ai.
Avokati Gashi u shpreh se ekspertiza shtesë vërteton se policia dhe organet tjera të vitit 2016 kanë manipuluar me provat. Ai tha se këtë ekspertizë nuk e shohin si diçka negative, porse Prokuroria Speciale mund të gjejë se kush ka manipuluar me këto prova.
“Ne jemi të bindur që nëse Prokuroria Speciale e Kosovës do të kishte marrë në përgjegjësi personat që kanë punuar në zbardhjen e vrasjes së Astrit Deharit, do të gjendeshin edhe personat me emër dhe mbiemër, të cilët kanë qenë të involvuar në çfarëdo lloj pune që e kanë kryer në kuadër të institucioneve dhe jo të dërgohen vetëm këto prova, të cilat faktikisht janë manipuluar dhe janë shndërruar si prova të papërdorshme… Kjo ekspertizë shtesë vërteton diçka që ne gjithmonë e kemi ditur që institucionet përkatëse prej policisë, por edhe organet e tjera të vitit 2016, kanë manipuluar me provat, të cilat direkt do të dërgonin në atë që të gjithë e dimë që Astri Dehari është vrarë dhe do të mund të identifikoheshin edhe personat që e kanë kryer këtë”, tha avokati Gashi.
Babai i Astrit Deharit, Avniu, u shpreh se besojnë në çdo përfundim të nxjerrë nga instituti zviceran. Ai tha se kjo ekspertizë shtesë tregon se të gjitha provat e dërguara në institut janë të papërdorshme dhe të dëmtuara.
“Në çdo përfundim që kanë sjellë ata besojmë plotësisht meqë i kanë bërë në mënyrë shkencore… Edhe tash, pas analizës dhe përfundimit që kanë ardhur në raportin e parë se është prania e personit të tretë që ka marrë pjesë në vrasjen e Astritit. Kanë ardhur të kërkojnë fakte e argumente plotësuese që ta zbardhin si duhet. Të gjitha provat e fotografitë që i kanë dërguar, kanë qenë të dëmtuara. Tani në këtë ekspertizë që kanë dërguar, konkludojnë se asnjë provë nuk ka mbetur pa u dëmtuar, pra të gjitha janë të papërdorshme. Kanë dërguar edhe një tojë, një laps dhe një brisk të rrojës, të cilat këta i kanë parë që janë gjëra personale të Astritit në të cilat nuk ka diçka të tretë dhe natyrisht se ata kanë thënë se nuk ka diçka nga një person i tretë dhe tash Prokuroria Speciale e Prishtinës, në të cilën kemi besuar që do ta kryejë punën me ndërgjegje, është nxitur që të del, e ka shfrytëzuar vetëm këtë konkludim dhe jo konkludimet tjera, se ka edhe 4-5 konkludime, dhe ka shfrytëzuar këtë konkludim që të krijojë mjegull në opinion, se gjoja ekspertët kanë thënë se nuk ka këtu person të tretë që ka marrë pjesë në vdekjen e Astritit, me këtë të vërtetohet përpjekja e tyre që Astritit ka bërë vetëvrasje”, u shpreh Dehari.
Nëna e të ndjerit, Xhemile Dehari, kërkoi të marrë dikush përgjegjësi për moszbardhjen e vdekjes së djalit të saj. Ajo tha se prokurori aktual nuk është duke bërë as më pak e as më shumë punë sesa prokurori Sylë Hoxha.
“Prokurori i rastit që tani është duke e kryer punën sikurse Sylë Hoxha, asnjë punë më tepër apo më pak, nuk është duke e bërë që tri vjet, e kanë marrë rastin, asnjëherë kurrgjë nuk na kanë thënë. Para katër muajve kemi shkuar vetë, i kemi pyetur, por nuk na kanë dhënë përgjigje, përveç asaj se jemi duke e pritur prej Zvicrës raportin shtesë dhe nëse doni t’jua dorëzojmë lëndën. Por nuk dorëzohet lënda kur është mbajtur tri vjet. Dikush duhet me dhënë përgjegjësi për këto që po bëjnë”, tha ajo.
Gjatë ditës së sotme, Prokuroria Speciale e Kosovës i ka reaguar Ministrisë së Drejtësisë, meqë kjo e fundit e akuzoi për manipulim me konkluzionet e Institutit të Mjekësisë Ligjore të Zvicrës për vdekjen e ish-aktivistit të Vetëvendosjes, Astrit Dehari.
Me këtë rast Prokuroria Speciale ka publikuar pesë konkluzionet e ekspertizës së Institutit të Mjekësisë Ligjore të Zvicrës për rastin e Deharit.
Ish-aktivisti i Lëvizjes Vetëvendosje u gjet i vdekur më 5 nëntor 2016 në burgun e Prizrenit, nën dyshimin se kishte kryer sulm ndaj ndërtesës së Kuvendit të Kosovës, bashkë me disa aktivistë të tjerë./KP

Të ngajshme

Kroacia mbështet fuqishëm Kosovën në BE, shpreson që në verë anëtarësohet në KiE

Donat Hashani

Gjykata merr vendim për grupin kriminal i dyshuar për shpëlarje të parave

Donat Hashani

Sveçla reagon pas plaçkitjeve e krimeve të shumta në ditët e fundit

Donat Hashani