Telenews

Fëmijët që hanë më shumë fruta dhe perime kanë një tipar kyç

femijet-qe-hane-me-shume-fruta-dhe-perime-kane-nje-tipar-kyc

Fëmijët që janë të kujdesshëm dhe të sjellshëm mund të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë zakone të shëndetshme të të ushqyerit gjatë adoleshencës, sipas një studimi të ri.

Rezultatet, të publikuara në American Journal of Preventive Medicine, tregojnë se nxitja e të ashtuquajturit “sjellje prosociale” gjatë fëmijërisë mund të shërbejë si një qasje e mundshme për të mbështetur zakone të shëndetshme ushqimore.

Studiuesit, të udhëhequr nga profesorja e epidemiologjisë sociale Farah Qureshi nga Shkolla e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg, analizuan të dhëna nga Millennium Cohort Study në Mbretërinë e Bashkuar, një studim kombëtar përfaqësues, afatgjatë, që ka ndjekur fëmijët nga lindja deri në adoleshencë.

Duke shqyrtuar të dhëna nga fëmijë të moshës pesë deri në 17 vjeç, studiuesit zbuluan një lidhje të qëndrueshme dhe domethënëse midis sjelljeve prosociale, si kujdesi për të tjerët, bashkëpunimi dhe ndihma dhe konsumit më të madh të frutave dhe perimeve gjatë viteve të adoleshencës.

“Shumë shpesh ne përqendrohemi tek ajo që nuk shkon mirë në jetën e të rinjve,” tha Qureshi. “Por ajo që dëgjojmë prej tyre vazhdimisht është se janë lodhur nga ky rrëfim. Ata duan që ne të rriturit t’i kushtojmë më shumë vëmendje asaj që po shkon mirë.”

Sipas gjetjeve të studimit, fëmijët që prindërit i përshkruanin rregullisht si të dobishëm dhe të sjellshëm në moshat pesë, shtatë dhe 11 vjeç kishin më shumë gjasa të raportonin zakone më të shëndetshme të të ushqyerit në moshat 14 dhe 17 vjeç.

Studiuesit sugjerojnë se këto prirje prosociale mund të ofrojnë përfitime psikologjike, si përmirësimi i humorit dhe qëndrueshmërisë emocionale që ndihmojnë në marrjen e vendimeve më të mira për ushqimin.

“Sjelljet prosociale… mund të ndikojnë në shëndet duke forcuar lidhjet shoqërore të fëmijëve dhe duke përmirësuar funksionimin e tyre psikologjik,” shpjegoi autorja e lartë dhe profesorja e psikologjisë Julia K. Boehm nga Chapman University.

Ajo shtoi: “Të gjitha këto, nga ana tjetër, shërbejnë si burime që mund të ndikojnë në zgjedhjet që lidhen me shëndetin, siç tregohet nga gjetjet tona më të fundit.”

Megjithëse studimi mori parasysh faktorë si statusi socioekonomik, gjendja martesore e prindërve dhe zakonet e mëparshme ushqimore, studiuesit pranojnë se disa dinamika familjare mund të kenë ndikuar ende në rezultate.

Megjithatë, të dhënat afatgjata dhe madhësia e madhe e kampionit i bëjnë këto gjetje veçanërisht bindëse.

“Mbështetja e prosocialitetit në fëmijëri mund të jetë një strategji premtuese për promovimin e shëndetit në të ardhmen,” tha bashkautorja e studimit dhe profesorja e shkencave sociale dhe të sjelljes Laura D. Kubzansky nga Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Ajo bëri thirrje për më shumë qasje të bazuara tek asetet, që shfrytëzojnë pikat e forta të fëmijëve, si empatia, bashkëpunimi dhe dhembshuria, në ndërhyrjet e shëndetit publik.

Dr. Qureshi e përmblodhi thjesht: “Ky studim na ofron një kujtesë të rëndësishme për fuqinë e mirësisë dhe dhembshurisë, jo vetëm për ata që e marrin, por edhe për ata që e japin.” / Newsweek

Të ngajshme

Si të flini më shpejt: Gjashtë lëvizje të thjeshta relaksuese për një gjumë të thellë dhe pa stres

Valjeta Turkaj

Përfundoi në spital pasi ndoqi këshillën mjekësore të ChatGPT-së

Valjeta Turkaj

Pesë arsye përse duhet të hani vezë më shpesh

Erzana Fazliu