Telenews

Google Translate zgjerohet me 110 gjuhë të reja

Me përparimet teknologjike, Google ka zgjeruar në mënyrë të qëndrueshme aftësitë e saj gjuhësore.

Tani, ndërsa AI është në qendër të vëmendjes, kompania po e përdor atë për të diversifikuar edhe më tej gjuhët e disponueshme në aplikacion.

Siç raportohet, gjiganti i teknologjisë po prezanton 110 gjuhë të reja në Google Translate, duke shënuar zgjerimin më të madh deri më sot, shkruajnë mediat e huaja, transmeton Telegrafi.

Kjo arritje është bërë e mundur nga modeli i gjuhës PaLM 2, të cilin Google e vlerëson si thelbësore për të mundësuar që Translate të mësojë në mënyrë efektive.

Kjo përfshin gjuhë të tilla si Awadhi dhe Marwadi, të lidhura ngushtë me Hindin, si dhe kreolet franceze si Seychellois dhe Mauritiane.

Bëhet e ditur se gjuhët më të fundit të shtuara në Google Translate tani u shërbejnë mbi 614 milionë individëve në mbarë botën.

Këto përfshijnë gjuhët kryesore me miliona folës, gjuhë të përdorura nga grupe të vogla indigjene dhe disa me pak folës, por përpjekje të vazhdueshme për t’i ruajtur dhe promovuar ato.

Afërsisht 25 për qind e gjuhëve të reja e kanë origjinën nga Afrika, duke shënuar zgjerimin më të gjerë të gjuhëve afrikane deri më sot.

Kjo përfshin Fon, Kikongo, Luo, Ga, Swati, Venda dhe Wolof.

Këto janë disa nga gjuhët e shtuara së fundi në Google Translate: cantonese, afar, manx, NKo, punjabi, tamazight, tok pisin.

Të ngajshme

Procesit të nisur kaherë në lidhje me kompensimin e autorëve në rastin e ritransmetimit të veprave të tyre audio-vizuale, organizatat e institucionet kompetente kanë vendosur t’ia vënë pikën, dhe atë duke paguar edhe në mënyrë retroaktive. Të hënën, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve ka njoftuar se është nënshkruar marrëveshja për “fillimin e pagesave të tarifave mujore me rastin e ritransmetimit të veprave audio-vizuale”

Erzana Fazliu

Një rrjet i ri social gati të hyjë në treg, synon të rinjtë

KushtrimGuraj

Galaxy S25 Ultra përflitet se do të ketë shumë ndryshime në dizajn

KushtrimGuraj