Telenews

INPO: Për tre muaj u nënshkruan 108 kontrata sekrete, kërkohet hetim

Telekomi i Kosovës, Korporata Energjetike e Kosovës, Ministria e Mbrojtjes e Ministria e Infrastrukturës,  janë disa nga institucionet e Kosovës, sipas Iniciativës për Progres prijnë me nënshkrime të  kontratave një burimore në tre muajt e parë të vitit 2024.

Sipas kësaj organizate janë nënshkruar 108 kontrata përmes procedurës së negociuar pa publikimin e njoftimit për kontratë, me një vlerë totale që kap vlerën e më shumë se 30 milionë eurove.

Arbër Kabashi-INPO tha se “Gjatë tre mujorit të parë të vitit 2023, autoritetet kanë nënshkrua 85 kontrata ndërsa në tre mujorin e  parë të 2024 ka një rritje nga 85 në 108 kontrata,  ndërsa për nga vlera ka një ulje nga 84 milion euro në 30 milion euro. Kontrata që kanë të bëjnë më sigurim fizik të objekteve janë kontratat që janë më të atakuar në OSHP dhe janë kontratat që bëhen nga autoriteti kontraktues më procedurë të përshpejtuar”.

Ish-ministrja e Financave tani deputete e LDK-së, Hykmete Bajrami ka thënë se dokumenti i punuar nga INPO tregon më së miri keqpërdorimet me paranë publike e korrupsionin që sipas saj po bënë qeverisja aktuale

Akuza të njëjta kanë edhe nga Partia Demokratike e Kosovës.

Hykmete Bajrami-Deputete e LDK-së tha “ Ligji i’a mundëson opozitës që përmes 40 nënshkrimeve të themelojë komisionin hetues parlamentar,  do të bëjmë një tentativë të tille pastaj do të shohim hapat e radhës. Do të ishte e befasuar në qoftë se Prokuroria deri më tani nuk është duke u marrë më këto gjera”.

Ferat Shala-Deputet i PDK-së tha se “ Qeveria duhet të shkoj urgjentisht në zgjedhje të parakohshme. Qeveria e mazhorances tashmë është e dominuar nga grupet e interesit dhe shkalla e lart e korrupsionit. Konsideroj që opozita duhet sa më shpejt edhe një herë të kërkoj nga Kryeministri që vendi të shkoj në zgjedhje, pasi ai,  nuk e  ka aftësinë të ndërpres këtë dukuri të korrupsionit”.

Iniciativa për Progres po ashtu ka ngritur shqetësimin e mos kompletimit të bordit të Organit Shqyrtues të Prokurimit, gjë që sipas tyre po lë hapësirë që të ngritet numri i kontratave një burimore.

 

source

Të ngajshme

“Jemi një hap larg zgjedhjeve” – Abdixhiku kërkon dorëheqjen e Kurtit

SHBA këmbëngulëse në Asociacion, nënsekretarja shpreh shqetësime për disa vendime të qeverisë

Zyrtare: Arsim Kabashi dënohet për sulmin ndaj trajnerit të Fushë Kosovës

Donat Hashani