Telenews

Kanceri i syve te fëmijët: Faktorët e rrezikut, diagnoza dhe trajtimi

 

 

Kanceri i syve te fëmijët është një sfidë serioze për shëndetin e tyre. 

Një nga format më të rënda të kancerit të syrit të fëmijëve është retinoblastoma. Kjo sëmundje, e quajtur shpesh “kërcënimi i heshtur”, mund të prek fëmijët nën moshën pesë vjeç.

Shenjat e saj mund të përfshijnë leukokori (refleksion i syve të bardhë), strabizëm (sytë e kryqëzuar), ose ndryshime të dukshme në pamjen e syrit, shkruan Health Site.

Identifikimi i faktorëve të rrezikut është kritik për njohjen e hershme të kancerit të syrit. Historia familjare e retinoblastomës, mosha e prindit dhe teknologjitë riprodhuese si IVF mund të rrisin rrezikun e kësaj sëmundjeje.

Diagnoza e hershme është thelbësore për trajtimin e suksesshëm të kancerit të syrit. Mjete diagnostikuese si fotografia e fundusit, ultratingulli dhe MRI ndihmojnë në identifikimin e retinoblastomës dhe përcaktimin e shtrirjes së saj.

Përshtatja e strategjive të trajtimit bëhet në varësi të madhësisë dhe vendndodhjes së tumorit dhe përfshin terapi me lazer, kimioterapi, dhe në raste të rënda, heqjen e syrit të prekur.

Ndërgjegjësimi dhe zbulimi i hershëm janë thelbësore për trajtimin e suksesshëm të kancerit të syrit tek fëmijët.

Prindërit duhet të kryejnë kontrolle të rregullta të syve, veçanërisht nëse kanë faktorë të rrezikut, për të siguruar mirëqenien e fëmijëve të tyre.

Këto informacione janë thelbësore për të kuptuar, parandaluar dhe trajtuar kancerin e syrit tek fëmijët, raporton Gazeta Shneta.

Të ngajshme

Bota regjistron marsin më të nxehtë në histori

Ministria e Mjedisit gjobit rëndë Komunën e Pejës dhe kryetarin Muhaxheri, publikon arsyetimin e thuktë

Donat Hashani

Falet namazi i Fitër Bajramit

Donat Hashani