Telenews

Kina do të investojë më shumë se 830 milionë dollarë në kërkimin e baterive në gjendje të ngurtë

Kina planifikon të investojë më shumë se 830 milionë dollarë në një projekt të udhëhequr nga qeveria për të zhvilluar bateri të gjendjes së ngurtë me gjashtë firma të pranueshme për financim shtetëror për të punuar në teknologjinë e gjeneratës së ardhshme, tha personi me njohuri të drejtpërdrejta për këtë çështje.

Bateritë në gjendje të ngurtë mbajnë premtimin e sigurisë së përmirësuar, një jetëgjatësi më të gjatë dhe karikim më të shpejtë në krahasim me bateritë konvencionale të litium-jonit që përdorin elektrolite të lëngshme të ndezshme. Por adoptimi masiv mbetet disi larg për shkak të kufizimeve në disponueshmërinë e lëndës së parë, proceseve të ndërlikuara të prodhimit dhe kostove të larta që rezultojnë.

Kina po kërkon të çimentojë epërsinë e saj në tregun global të EV pasi investimet e hershme dhe të mëdha në zinxhirët e furnizimit vendas e ndihmuan atë të bëhet prodhuesi i baterive dhe EV më konkurrues me kosto në botë.

Ata që janë zgjedhur si pjesëmarrës të mundshëm në projekt përfshijnë prodhuesit e baterive CAT dhe i mbështetur nga Nio WeLion New Energy Technology, tha personi.

BYD, e cila konkurron me Tesla-n për titullin e shitësit më të madh të automjeteve elektrike në botë dhe është prodhues baterish, si dhe prodhuesit e automjeteve FAW, SAIC dhe Geely (GEELY.UL), janë zgjedhur gjithashtu, sipas personit që nuk ishte i autorizuar të fliste për media dhe nuk pranoi të identifikohej.

Geely nuk pranoi të komentonte. Kompanitë e tjera nuk iu përgjigjën menjëherë kërkesave të Reuters për komente.

Shumë zyrtarë dhe analistë të industrisë së automobilave presin që bateritë e gjendjes së ngurtë të përcaktojnë konkurrencën e gjeneratës së ardhshme të EV-ve. Disa prodhues globalë të automjeteve po shikojnë gjithashtu teknologjinë, duke shpresuar të thyejnë dominimin e Kinës në teknologjitë aktuale të baterive EV.

Toyota Motor i Japonisë, një ngecje në zhvillimin e EV, ka thënë se planifikon të lançojë automjete të fuqizuara nga bateritë e gjendjes së ngurtë brenda disa viteve.

Tesla nuk ka detajuar ndonjë plan zhvillimi në gjendje solide, raporton Reuters, përcjellë Dukagjini.

 

source

Të ngajshme

Procesit të nisur kaherë në lidhje me kompensimin e autorëve në rastin e ritransmetimit të veprave të tyre audio-vizuale, organizatat e institucionet kompetente kanë vendosur t’ia vënë pikën, dhe atë duke paguar edhe në mënyrë retroaktive. Të hënën, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve ka njoftuar se është nënshkruar marrëveshja për “fillimin e pagesave të tarifave mujore me rastin e ritransmetimit të veprave audio-vizuale”

Erzana Fazliu

Një rrjet i ri social gati të hyjë në treg, synon të rinjtë

KushtrimGuraj

Galaxy S25 Ultra përflitet se do të ketë shumë ndryshime në dizajn

KushtrimGuraj