Telenews

Ky peshk është numri 1 për shëndetin tonë: Është më i lirë se skumbri dhe më i shëndetshëm se salmoni!

ky-peshk-eshte-numri-1-per-shendetin-tone:-eshte-me-i-lire-se-skumbri-dhe-me-i-shendetshem-se-salmoni!

Ato mund të gjenden në pothuajse çdo dyqan dhe çmimi i tyre është ende i përballueshëm. Megjithatë, nutricionistët pohojnë se është një nga ushqimet më të vlefshme për shëndetin. Sardelet janë të pasura me proteina, acide yndyrore omega-3 dhe vitamina që forcojnë të gjithë trupin.

Bëhet fjalë për sardelet, një peshk që shpesh neglizhohet padrejtësisht. Shumë njerëz i shmangin ato sepse i shoqërojnë me ushqim të lirë të konservuar , por ekspertët theksojnë se sardelet duhet të jenë pjesë e rregullt e dietës së kujtdo që kujdeset për shëndetin e tyre.

Siç shkruan TSN , sardelet janë një paketë e vogël shëndeti. Ato janë të pasura me acide yndyrore omega-3 që ndihmojnë në uljen e tensionit të gjakut, pastrimin e enëve të gjakut dhe forcimin e zemrës. Përveç kësaj, konsumi i rregullt mund të përmirësojë humorin dhe të ulë nivelet e stresit.

Përveç yndyrnave të shëndetshme, sardelet janë një burim i shkëlqyer i proteinave lehtësisht të tretshme, duke i bërë ato një zgjedhje ideale për atletët, fëmijët dhe të moshuarit. Ato ofrojnë një ndjesi të gjatë ngopjeje dhe, falë vitaminës D, ndihmojnë në ruajtjen e kockave të shëndetshme dhe forcimin e imunitetit.

Edhe pse salmoni shpesh konsiderohet simbol i një diete të shëndetshme, nutricionistët theksojnë se sardelet janë shumë të ngjashme nga ana ushqyese dhe shpesh më të përballueshme. Diferenca në çmim është e madhe, ndërsa përfitimet shëndetësore janë pothuajse të njëjta. Përveç kësaj, sardelet janë peshq të vegjël që jetojnë më pak, kështu që ato grumbullojnë më pak merkur dhe metale të tjera të rënda krahasuar me speciet më të mëdha si toni ose peshku shpatë.

Sardelet janë gjithashtu jashtëzakonisht praktike – ato mund të hahen të freskëta, të skuqura në tigan ose të pjekura në skarë, ose të konservuara, me pak limon, vaj ulliri dhe bukë të freskët. Ato janë gjithashtu të shkëlqyera si shtesë në sallata, makarona ose si një meze e shëndetshme me proteina. Nëse zgjidhni sardele të konservuara, ekspertët këshillojnë t’i blini ato nga prodhues të provuar në dyqane më të mëdha Sardelet në vaj ulliri ose në lëngun e tyre janë më të mirat, pa konservues dhe aroma artificiale të shtuara.

Të ngajshme

Johnson & Johnson detyrohet të paguajë 966 milionë dollarë për rastin e kancerit nga talku

Valjeta Turkaj

Butoni “sekret” në makinën larëse për tharjen e shpejtë të rrobave

Erzana Fazliu

Dieta që forcon mishrat e dhëmbëve dhe ndalon inflamacionin – shkencëtarët befasohen nga rezultatet

Valjeta Turkaj