Që nga viti 6000 para Krishtit, njerëzit kanë prodhuar dhe konsumuar verë. Në vitin 2023, vendet anëtare të BE-së përfaqësonin 48% të konsumit global të verës, duke pirë 107 milionë hektolitra.
Por, a është një gotë verë diçka e mirë për shëndetin? Studime të shumta promovojnë përfitimet shëndetësore të konsumit të moderuar të verës. Një gotë verë në ditë mund të rrisë nivelet e antioksidantëve, të përmirësojë kolesterolin “e mirë” dhe të ulë rrezikun për sëmundjet e zemrës. Nga ana tjetër, studime të tjera paralajmërojnë për rreziqet shëndetësore, duke përfshirë një rritje të mundshme të rrezikut për disa lloje kanceri dhe probleme kardiake.
Le të shqyrtojmë se çfarë thonë studimet për efektet e konsumit të moderuar të verës – të mirat, të këqijat dhe të gjitha aspektet e tjera.
Çfarë nënkupton konsumi i moderuar?
Një pije standarde përmban 14 gram (0.6 ons) alkool të pastër, që përgjithësisht përkthehet në 5 ons verë (e barabartë me rreth 1.5 ons pije të fortë ose 12 ons birrë, edhe pse fuqia e ndryshme e pijeve mund të ndryshojë këto shifra). Sipas Udhëzimeve të Ushqyerjes për Amerikanët, konsumi i moderuar i alkoolit nënkupton një pije në ditë për gratë dhe deri në dy pije për burrat.
Përfitimet e pirjes së një gote verë në ditë
Pirja e një gote verë në ditë ofron antioksidantë, kufizon akumulimin e pllakës në arterie, përmirëson kolesterolin HDL (kolesterolin “e mirë”) dhe mund të ulë rrezikun për sulm në zemër, goditje në tru dhe diabet. Ajo gjithashtu mund të ndihmojë në reduktimin e ankthit dhe stresit, përmirëson mikrobiomën e zorrëve dhe mund të zvogëlojë gjasat për gurë të tëmthit.
Rrit nivelin e antioksidantëve
Një pjesë e madhe e kërkimeve mbi verën lidhet me antioksidantët që përmban. Këta antioksidantë, të njohur si polifenole – flavonoidë dhe resveratrol në veçanti – mbrojnë qelizat dhe indet nga dëmtimet që mund të çojnë në sëmundje si kanceri dhe sëmundjet e zemrës. Vera e kuqe është veçanërisht e pasur me to.
Mund të kufizojë aterosklerozën
Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, disa studime sugjerojnë se përbërësit polifenolikë në verën e kuqe mund të luajnë një rol aktiv në kufizimin e fillimit dhe përparimit të aterosklerozës, një sëmundje ku pllakat grumbullohen në arterie.
Rrit kolesterolin “e mirë”
Pirja e një gote verë në ditë ka treguar rritjen e kolesterolit HDL (kolesteroli “i mirë”) me rreth 12%, sipas një studimi të publikuar në revistën Circulation. Ky kolesterol mund të ndihmojë në pastrimin e kolesterolit LDL (kolesterolit “të keq”) nga sistemi dhe të zvogëlojë sasinë e materialit të gatshëm për të bllokuar arteriet.
Ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës
Një përmbledhje e gjetjeve nga 51 studime epidemiologjike tregoi se pirja e alkoolit mund të jetë e dobishme për zemrën. Pirja e 0 deri në 2 pije alkoolike në ditë mund të ulë rrezikun e sëmundjes koronare të zemrës deri në 20%.
Ul rrezikun e sulmit në zemër
Në një studim të gjatë të njohur si Studimi i Ndjekjes së Profesionistëve të Shëndetësisë, 38,077 profesionistë shëndetësorë meshkuj që nuk kishin sëmundje të zemrës u vëzhguan për një periudhë 12-vjeçare. Në mesin e pjesëmarrësve, pirja e një deri dy pijeve në ditë, tri deri katër ditë në javë, ulte rrezikun për të pësuar një sulm në zemër deri në 32%.
Mund të ulë rrezikun e goditjes në tru
Studimi gjithashtu vërejti se konsumi i lehtë deri në të moderuar i alkoolit ishte i lidhur me një ulje rreth 20% të rrezikut për goditje ishemike dhe ndihmonte në parandalimin e goditjeve të tjera të mëvonshme.
E dobishme për zorrët
Një studim i botuar në Gastroenterology gjeti se njerëzit që pinë një gotë verë të kuqe në ditë kanë më shumë lloje bakteresh të dobishme në zorrët sesa ata që pinë birrë, verë të bardhë, musht apo pije të tjera alkoolike. Një mikrobiomë e larmishme në zorrë është shenjë e një shëndeti të mirë të zorrëve. Studiuesit besojnë se kjo përzierje e mirë e mikrobeve vjen për shkak të shumë polifenoleve të pranishme në verën e kuqe.
Ul stresin dhe ankthin
Një studim i publikuar në revistën Neuropharmacology gjeti se një nga polifenolet në verën e kuqe, i quajtur resveratrol, mund të ofrojë mbrojtje nga simptomat e depresionit dhe ankthit. Përbërësi duket se bllokon shprehjen e një enzime që lidhet me kontrollin e stresit në tru.
Ul mundësinë për gurë të tëmthit
Në studimin e njohur të Shëndetit të Infermiereve dhe Studimin e Ndjekjes së Profesionistëve të Shëndetësisë (si dhe studime të tjera), gurët e tëmthit ishin më pak të zakonshëm te ata që pinin moderuar sesa te ata që nuk pinin.
Ul rrezikun e diabetit
Një meta-analizë e studimeve vëzhguese, e publikuar në Diabetes Care, gjeti një ulje të rrezikut për diabetin e Tipit 2 me 30% tek konsumuesit e moderuar të alkoolit. Një tjetër studim i madh tregoi se ata që pinin më pak se një pije në ditë, pesë herë në javë, kishin një rrezik 36% më të ulët për diabet.
Rreziqet e Mundshme Shëndetësore nga Pirja e Verës Çdo Ditë
Ndërveprimet me Medikamentet
Alkooli mund të ndërveprojë në mënyra të rrezikshme me disa medikamente, përfshirë acetaminofen, antidepresantët, antikonvulsantët, qetësuesit e dhimbjeve dhe qetësuesit. Këto ndërveprime mund të shkaktojnë efekte të padëshiruara dhe ndonjëherë të rrezikshme për shëndetin.
Bllokon Absorbimin e Folatit
Alkooli bllokon absorbimin e folatit, një vitaminë e rëndësishme e grupit B, e cila, ndër të tjera, ndihmon në ndërtimin e ADN-së dhe është thelbësore për ndarjen e saktë të qelizave. Alkooli gjithashtu çaktivizon folatin në gjak dhe në inde. Kjo ndërveprim mund të jetë arsyeja pse konsumimi i alkoolit rrit rrezikun e kancerit.
Rrit Rrezikun e Rrahjeve të Shpejta të Zemrës
Pirja e shpeshtë e sasive të vogla të alkoolit mund të rrisë rrezikun për fibrilacion atrial ose një rrahje të shpejtë të zemrës. Studiuesit në Kore shqyrtuan të dhëna nga më shumë se 9.7 milionë pacientë për të parë se sa prej tyre zhvilluan këtë gjendje të zemrës. Ata zbuluan se ata që pinin çdo ditë kishin rrezikun më të lartë, në krahasim me ata që pinin një herë ose dy herë në javë. Nuk u gjet lidhje midis kësaj gjendjeje dhe pirjes së tepruar sporadike.
Mund të Rrisë Rrezikun për Kancerin e Gjirit
Kur konsumi i alkoolit tejkalon masën e “moderuar”, shumë gjëra mund të shkojnë keq. Studime të shumta tregojnë se alkooli i tepërt mund të çojë në çrregullime kardiovaskulare, presion të lartë të gjakut dhe shqetësime të ritmit të zemrës. Konsumi i tepruar i alkoolit mund të çojë gjithashtu në cirrozë të mëlçisë, disa lloje kanceri, pankreatit, çrregullime neurologjike, aksidente dhe varësi.
Gjithsesi, edhe konsumi i moderuar i alkoolit duket se rrit rrezikun e kancerit të gjirit. Më shumë se 100 studime epidemiologjike tregojnë se rreziku për kancer të gjirit rritet me shtimin e konsumit të alkoolit. Një meta-analizë e 53 prej këtyre studimeve zbuloi se gratë që pinin më shumë se tre pije në ditë kishin 1.5 herë më shumë gjasa të zhvillonin kancer të gjirit krahasuar me ato që nuk pinin. Në përgjithësi, studiuesit zbuluan se për çdo 10 gram alkool të konsumuar në ditë (pak më pak se një pije), rreziku për kancer të gjirit rritej me 7%.
Mund të Ulë Rrezikun e Disa Llojeve të Kancerit
Studime të shumta tregojnë se konsumimi i alkoolit lidhet me një rrezik të ulur për kancerin e qelizave të veshkave dhe limfomën jo-Hodgkin. Në një meta-analizë të studimeve mbi limfomën jo-Hodgkin me pjesëmarrjen e 18,759 personave, rreziku i sëmundjes ishte 15% më i ulët tek ata që konsumonin alkool krahasuar me ata që nuk konsumonin.
A Të Pini Apo Jo Një Gotë Verë?
Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) thonë se nuk rekomandohet që dikush të fillojë të pijë ose të pijë më shpesh vetëm për përfitimet e mundshme shëndetësore. Kjo për shkak se konsumimi i moderuar i alkoolit është gjithashtu i lidhur me një rrezik të shtuar për kancer të gjirit, dhunë, mbytje dhe lëndime nga rëniet dhe aksidentet rrugore.