Telenews

Pas 18 vjetësh për herë të parë pesë planetë në rresht

Pesë planetët më të afërt me Tokën, vëzhguesit e qiellit mund t’i shohin me sy të lirë gjatë qershorit

Rreth gjysmë ore para lindjes së diellit, Mërkuri, Venusi, Marsi, Jupiteri dhe Saturni janë rreshtuar në rendin e tyre natyror, me Diellin që shtrihet diagonalisht nga fundi në lindje.

Mes 3 dhe 4 qershorit distanca midis Mërkurit dhe Saturnit ishte vetëm 91 gradë.

”Planetët shpesh lëvizin brenda dhe jashtë njëri-tjetrit, por ky është thjesht një rastësi”, deklaroi Michelle Thaller, një astronom i NASA-s.

Hera e fundit që pesë planetët u rreshtuan ishte në dhjetor 2004 dhe një rreshtim tjetër nuk do të ndodhë deri në vitin 2040.

Për shkak të orbitave dhe prirjeve të ndryshme, të tetë planetët nuk do të jenë kurrë në linjë të përsosur.

Një teleskop ose dylbi mund t’ju ndihmojnë të shikoni më qartë planetët që shkëlqejnë më shumë se yjet përreth.

Mundësia më e mirë për të parë pesë planetët do të jetë më 24 qershor.

Vëzhguesit e qiellit mund të shohin një pamje spektakolare të gjashtë trupave qiellorë në rendin Mërkuri, Venusi, Hëna e Tokës, Marsi, Jupiteri dhe Saturni.

Sipas ”Sky&Telescope”, distanca midis Mërkurit dhe Saturnit do të jetë 107 gradë.

The post Pas 18 vjetësh për herë të parë pesë planetë në rresht appeared first on tëvë1.info – Lexoje të vërtetën!.

Të ngajshme

Interneti në Kosovë jo vetëm i ngadalshëm, shpesh edhe jofunksional

Portali Telenews

Këto tri pajisje janë shpenzuese të vërteta të energjisë edhe gjatë natës

Portali Telenews

Çfarë nënkupton pika e kaltër pran aplikacioneve në iPhone

Portali Telenews