Telenews

Pse të qarët gjatë shikimit të filmave në fakt është gjë e mirë

pse-te-qaret-gjate-shikimit-te-filmave-ne-fakt-eshte-gje-e-mire

Cilët filma mund t’ju bëjnë të qani përsëri dhe përsëri? Secili prej nesh të paktën një herë në jetën tonë ka parë një titull prekës që ka nxjerrë në pah personin më emocional në botë.

Titanic, Notes janë filma me tema krejtësisht të ndryshme dhe mund të na bëjnë të ndihemi të butë dhe të qajmë në të njëjtën mënyrë.

Ndonjëherë është e vështirë për ne t’i mbajmë lotët sepse lidhemi me personazhet dhe zhvillojmë një ndjenjë ndjeshmërie, edhe pse jemi të vetëdijshëm se këta janë njerëz dhe situata fiktive.

Është një besim social popullor që njerëzit që qajnë duke parë filma janë të dobët. Megjithatë, këto emocione në fakt na tregojnë se ne e njohim veten dhe se nuk kemi frikë nga ndjenjat tona – dhe kjo është një nga forcat më të mëdha emocionale që një person mund të zotërojë.

Një studim i ri ka treguar se njerëzit që qajnë duke parë filma janë në fakt shumë më të fortë dhe më të qëndrueshëm emocionalisht.

Të qash gjatë filmave do të thotë që ne kemi aftësinë të lidhemi me gjendjen emocionale që një person tjetër po përjeton bazuar në situatën e tij dhe shprehjet e fytyrës.

Edhe pse e dimë se dhimbja i përket dikujt tjetër, për shembull një personazhi në një film, ne e dimë se çfarë ndjesie është të lëndosh, të pikëllosh, të gjatë apo të gëzohesh, dhe kjo është arsyeja pse ne mund të identifikohemi me një person tjetër që shfaq të njëjtin emocion.

E qara gjatë shikimit të filmave mund të shoqërohet me inteligjencë, ekstroversion dhe vetëvlerësim

Psikologjia thotë se njerëzit empatikë janë shumë më të ashpër sepse të përjetosh ndjenjat e njerëzve të tjerë është jashtëzakonisht rraskapitës. Ky lloj lidhjeje me njerëzit e tjerë është një aftësi e rëndësishme shoqërore dhe ne duhet ta respektojmë atë, jo ta nënçmojmë.

Të qarat gjatë shikimit të filmave, thekson hulumtimi, mund të lidhet lehtësisht me inteligjencën, ekstroversionin dhe vetëvlerësimin. Është kjo aftësi që mund të na ndihmojë të jemi më të suksesshëm në punë, arsim dhe marrëdhënie ndërpersonale.

Gratë që qanë gjatë filmit u treguan studiuesve se ndiheshin të trishtuara pas filmit, ndërsa burrat pranuan se ndjenin një lidhje me filmin dhe personazhet që ndiqnin në ekranin e vogël.

Njerëzit e fortë mendërisht zakonisht marrin role udhëheqëse në shoqëri. Edhe pse në fillim tingëllon kontradiktor, eksperimenti tregoi se ekstrovertët me vetëbesim qanin, ndërsa introvertët, të cilët karakterizohen nga mbyllja ndaj vetes dhe të tjerëve, mund të shikonin një film të trishtuar pa derdhur asnjë lot.

Të qash gjatë shikimit të filmave është një shenjë e forcës emocionale

E qara gjatë filmit është pjesë e përvojës së shijimit të plotë të skenarit të një situate që do të na trishtonte në realitet. Për shembull, njerëzit që kanë përjetuar shijen e hidhur të prishjes së një lidhjeje dashurie do ta kenë më të lehtë të identifikohen me heronjtë në filmat romantikë.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se do të trishtohemi vetëm nga situata që kemi ndjerë në lëkurën tonë. Studiuesit arritën në përfundimin se ne lidhemi me personazhet sepse kemi aftësinë të jetojmë në dy botë paralele në të njëjtën kohë.

Edhe pse jemi të vetëdijshëm që ekrani është kufiri i racionalitetit, ndërsa shikojmë një film hyjmë në një botë të veçantë personazhesh që mund të ndikojnë në emocionet tona njësoj si në realitet.

Nuk është dobësi: Pse është mirë të qajmë kur e kemi të vështirë?

Herën tjetër kur ju dhemb zemra ndërsa shikoni një titull të trishtuar, mos i mbani lotët, por lërini emocionet të dalin dhe t’i tregoni vetes forcën tuaj emocionale.

Të ngajshme

Pista që s’ateroi kurrë helikopteri për raste emergjente

Donat Hashani

Mbrëmë e befasoi të bijën në BBVK, por a e dini kush është nëna e Mbresës? (VIDEO)

Donat Hashani

Mënyrat interesante për ta përmirësuar kujtesën

Miftar Zejnullahu