Telenews

RREZIKU NGA PAPASTËRTIA MIDIS GISHTËRINJËVE

Papastërtia që mblidhet midis gishtërinjve mund të shkaktojë edhe probleme serioze shëndetësore dhe për këtë arsye nuk duhet neglizhuar.
Grumbullime të tilla mund të jenë të buta ose të thërrmuara, mund të kenë një erë shumë të pakëndshme ose të jenë plotësisht pa erë, dhe ngjyra mund të ndryshojë nga e bardha në gri-kafe.
Ka më shumë gjasa të grumbulloni papastërti nëse mbathni këpucë të ngushta në temperatura të larta ose çizme gome që nuk lejojnë që këmbët të marrin frymë.
Higjiena e dobët e këmbëve është gjithashtu një faktor i madh rreziku, dhe edhe nëse i lani këmbët çdo ditë, papastërtia mund të grumbullohet nëse nuk i lani mirë këmbët midis gishtërinjve.
Papastërtitë do të mblidhen më shpesh nga personat, këmbët e të cilëve djersiten më shumë dhe kjo sigurisht vlen për fëmijët dhe adoleshentët, gjëndrat e djersës së të cilëve janë më aktive, por edhe për njerëzit që kanë një gjendje mjekësore të hiperhidrozës, pra djersitjes së tepërt.
Falë djersës dhe lëkurës së vdekur, bakteret zhvillohen natyrshëm në lëkurën tonë dhe jetojnë në të. Ka disa lloje, dhe një, për shembull, që ushqehet me djersë, Brevibacterium, lëshon molekula që janë fajtore për erën tipike të këmbëve.
Një mjedis i tillë është gjithashtu ideal për zhvillimin e një infeksioni mykotik të njohur si këmbë atletike. Ju do ta njihni atë nga lëkura e bardhë e zbehtë midis gishtërinjve, kruajtjes dhe zonave të kuqe që duken si dëmtime të lëkurës. Në lëkurën e dëmtuar mund të ndodhin inflamacione të vogla, puçrra, por edhe gjakderdhje të vogla.
Edhe pse papastërtia midis gishtërinjve nuk është e njëjtë me një infeksion mykotik, mund të krijojë kushte ideale për zhvillimin e tij.
Sa serioz është grumbullimi i papastërtive mes gishtave?
Nëse aksidentalisht grumbulloni papastërti ose keni kërpudha në këmbë, mund ta zgjidhni atë thjesht me kremra antifungale.
Në një pozicion tjetër janë disa njerëz që vuajnë nga sëmundje kronike si diabeti, personat me shikim të dëmtuar apo personat që nuk arrijnë fizikisht te këmbët.
Lëkura e çarë midis gishtërinjve mund të infektohet dhe të rrisë rrezikun e:
– infeksioneve që përhapen në këmbë dhe këmbë
– infeksioneve të kockave
– gangrenës
– amputimit të një gishti ose një pjese të këmbës
Katër këshilla për të shmangur papastërtitë midis gishtërinjve tuaj
1. Lani mirë zonën midis gishtërinjve tuaj, por thajeni po aq mirë. Kushtojini vëmendje të veçantë kësaj zone pas pishinës ku kërpudhat mund të merren lehtësisht.
2. Shmangni këpucët në të cilat këmbët tuaja nuk marrin frymë dhe nga të cilat djersa nuk avullohet. Sigurisht, sa herë që mundeni, ecni zbathur.
3. Përdorni një antidjersë për këmbët tuaja nëse djersitni shumë. Nëse është një çrregullim që nuk mund ta zgjidhni me të, konsultohuni me mjekun tuaj.
4. Mos i injoroni shenjat dhe simptomat e infeksionit – dhimbje, ënjtje të gishtërinjve, skuqje në këmbë dhe përgjatë këmbës.

Të ngajshme

“600 mijë euro investim substancial”, Kurti me lëvdata për rinovimin e Onkologjisë

Kurti dhe Vitia sot marrin pjesë në këtë aktivitet me shumë rëndësi

Donat Hashani

20 Maj, Dita Botërore e Bletëve

Donat Hashani