Telenews

Shenjat e para se kjo sëmundje po jua shkatërron zorrët

Crohn është një sëmundje kronike inflamatore e zorrëve, e emërtuar sipas gastroenterologut amerikan Baril B. Kron, i cili në vitin 1932 e përshkroi këtë, atëherë një çrregullim të ri.

Ende nuk ka kurë dhe po bëhen kërkime të shumta për të kuptuar më mirë këtë sëmundje dhe për të përcaktuar shkakun e saj.

Simptomat e kësaj sëmundjeje nuk janë të njëjta: disa janë më të lehta dhe disa më të rënda dhe mund të ndikojnë ndjeshëm në aftësinë për të kryer detyrat e përditshme.

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të sëmundjes së Crohn, në varësi të asaj se cila pjesë e traktit tretës është prekur:

Ilekoliti – është lloji më i zakonshëm dhe deri në 50% e njerëzve që vuajnë nga sëmundja e Crohn kanë ilekolit. Kjo formë prek dhe prek pjesën e poshtme të zorrës së hollë dhe zorrën e trashë.

Ileitis – është lloji i dytë më i zakonshëm i kësaj sëmundjeje. Kjo formë prek vetëm pjesën e poshtme të zorrës së hollë dhe rreth 35% e njerëzve me sëmundjen e Crohn-it e kanë këtë lloj.

Koliti granulomatoz i Crohn – prek vetëm zorrën e trashë. Kjo lloj sëmundje shpesh ngatërrohet me kolitin ulceroz dhe ndryshimi është se Crohn në këtë rast nuk prek rektumin, ndërsa ndikon në kolitin ulceroz.

Sëmundja gastroduodenale e Crohn – është një formë e rrallë e sëmundjes dhe prek stomakun dhe pjesën e parë të zorrës së hollë.

Jejunoileitis – është gjithashtu një formë e rrallë e sëmundjes së Crohn-it dhe prek pjesën e mesme dhe më të gjatë të zorrës së hollë.

Sëmundja perianale – shfaqet në pjesën e jashtme të hapjes anale dhe shfaqet në rreth 30% të pacientëve me sëmundjen e Crohn.

Faktorët që ndikojnë në zhvillimin e kësaj sëmundjeje:

Kjo sëmundje shfaqet në mënyrë të barabartë te burrat dhe gratë. Shkaku i saktë nuk dihet ende, por ka disa faktorë që ndikojnë në zhvillimin e tij:

Gjenetika – deri në 20% e njerëzve me sëmundjen e Crohn në familjen e tyre të ngushtë kanë dikë me të njëjtën sëmundje.

Mjedisi dhe mënyra e jetesës (stresi dhe dieta)

Mosha e pacientit

Pirja e duhanit

Simptomat janë të shumta kur bëhet fjalë për këtë sëmundje dhe në shumicën e rasteve ato zhvillohen gradualisht, por më të zakonshmet janë:

Diarreja

Ngërçet e barkut

Jashtëqitje me gjak

Inflamacion i mukozës së zorrës së trashë (si në kolitin ulceroz)

Ethe

Pavetëdija

Humbja e oreksit

Humbje peshe

Afta në gojë

Ndjehet sikur zorrët nuk janë bosh sa duhet edhe pas zbrazjes

Nevoja e shpeshtë për lëvizje të zorrëve

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, nuk do të thotë automatikisht se keni sëmundjen e Crohn-it, pasi ato mund të jenë shenjë e gjendjeve të tjera shëndetësore, por të gjithë do të rekomandojnë një mjek që të shkojë për ekzaminim.

Çka është fontanela?

Të ngajshme

Një lugë krip më pak në ditë e barabartë me ilaçet kundër tensionit të gjakut

Hafize Elshani

Konsumimi i përditshëm i këtyre pijeve mund ta rritë rrezikun e demencës dhe goditjes në tru

Donat Hashani

“I kanë marrë dokumentet”, Sejdiu tregon saktë se sa mjekë janë gati për t’u larguar nga Kosova

Donat Hashani