Tre persona kanë vdekur nga një shpërthim i listerias në shtetin e Uashingtonit, raportoi Departamenti i Shëndetësisë atje më 21 korrik.
Pesë persona mbi 60 vjeç u infektuan rëndë nga nga Listeria monocytogenes (listeriozë), ku tre prej tyre vdiqën.
“Të pestë kishin sistemet imunitare të komprometuara”, tha departamenti i shëndetësisë në deklaratën publike.
Listeria është një infeksion serioz që vjen më së shpeshti nga ushqimi që është i kontaminuar me bakterin Listeria monocytogenes, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).
Dy nga të rriturit e infektuar ishin femra dhe tre ishin meshkuj. Katër prej tyre ishin nga Pierce County dhe një ishte në Thurston County.
Departamenti i Shëndetit i Shtetit të Uashingtonit po heton infeksionet, së bashku me Departamentin e Shëndetit të Qarkut Tacoma-Pierce dhe Shërbimet e Shëndetit Publik dhe Social të Qarkut Thurston.
“WA DOH po punon me juridiksionet lokale shëndetësore të Qarkut Pierce dhe Thurston për të mbledhur informacion nga intervistat me pacientët dhe familjet e tyre për të ndihmuar në identifikimin e çdo ekspozimi të zakonshëm,” thuhet në deklaratë.
Sipas deklaratës, individët ka të ngjarë të kenë kontraktuar infeksionin nga i njëjti burim ushqimi bazuar në rezultatet gjenetike të gjurmëve të gishtërinjve. Të gjithë u sëmurën midis 27 shkurtit dhe 30 qershorit.
Fox Neës Digital kontaktoi Departamentin e Shëndetit të Shtetit të Uashingtonit për koment, por nuk kishte marrë përgjigje deri në kohën e publikimit.
Çfarë duhet të dini për listerinë
Rreth 1,600 njerëz zhvillojnë listeriozë çdo vit në SHBA, duke rezultuar në rreth 260 vdekje, sipas CDC.
Ata që përballen me rrezikun më të lartë janë gratë shtatzëna, foshnjat e porsalindura, të rriturit 65 vjeç e lart dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar. Njerëzit jashtë grupeve me rrezik të lartë rrallë shfaqin vetëm simptoma, sipas CDC.
Simptomat e zakonshme tek gratë shtatzëna përfshijnë ethe, dhimbje muskujsh, lodhje dhe simptoma të tjera të ngjashme me gripin. Në raste të rënda, infeksioni mund të shkaktojë abort, lindje të vdekur, lindje të parakohshme ose infeksion potencialisht fatal te foshnja.
Simptomat në grupet e tjera mund të përfshijnë gjithashtu dhimbje koke, qafë të ngurtë, probleme të ekuilibrit, konvulsione dhe konfuzion. Midis atyre që nuk janë shtatzënë, shkalla e vdekjes nga listerioza është rreth 5%, sipas CDC.
Sëmundjet e zorrëve, duke përfshirë diarrenë dhe të vjellat, mund të ndodhin gjithashtu për një deri në tre ditë, zakonisht duke filluar brenda 24 orëve nga ngrënia e ushqimit të kontaminuar.
Diagnoza e listeriozës konfirmohet nëpërmjet testeve laboratorike të gjakut, lëngut kurrizor ose placentës. Për ata me sëmundje invazive, trajtimi më i zakonshëm është antibiotiku.
Për të parandaluar infeksionin, njerëzit në grupet me rrezik të lartë duhet të shmangin ngrënien e ushqimeve që kanë më shumë gjasa të jenë të kontaminuara, sipas CDC.
Këto përfshijnë djathëra të butë, mish, sallatat; mish delli, hot dog dhe salsiçe të fermentuara ose të thata, peshk i tymosur i ftohtë, lakër, pjepër dhe qumësht të papërpunuar (të papasterizuar) dhe produkte qumështi të papërpunuar.
Në nëntor 2022, u raportua se një shpërthim i listerisë shkaktoi të paktën një vdekje dhe një humbje shtatzënie, me 16 raste të konfirmuara në gjashtë shtete.
Ai shpërthim ishte i lidhur me mishrat dhe djathërat e prera në feta, tha CDC në faqen e saj të internetit./Top Channel