Shalqiri është një nga frutat freskuese që na pëlqen ta konsumojmë gjatë verës. I freskët, lëngshëm dhe i pasur me ujë, është ideal kur kërkojmë freski dhe lehtësim nga vapa e verës.
Megjithatë, zgjedhja e shalqirit të duhur nuk është gjithmonë një detyrë e lehtë shumë njerëz pyesin veten se si të sigurohen që shalqiri që blejmë do të jetë mjaftueshëm i ëmbël dhe i shijshëm.
Një nga treguesit më të rëndësishëm të cilësisë së shalqirit është madhësia dhe pesha e tij. Sa më i madh dhe më i rëndë të jetë shalqiri, aq më të mëdha janë shanset që të jetë me cilësi më të mirë. Shalqiri ideal peshon midis 10 dhe 12 kilogramë sepse ka kohë të mjaftueshme për të thithur ujin, sheqerin dhe lëndët ushqyese gjatë pjekjes në fushë.
Një prej metodave për të parë nëse shalqiri është i ëmbël është ‘trokitja’ e tij me dorë.
Ndonëse të tjerët mund t’ju hedhin një vështrim të çuditshëm, nëse goditni shalqirin tuaj, kjo metodë mund t’ju ndihmojë ta zgjidhni më të mirin.
Nëse pas goditjes dëgjoni një tingull të thellë dhe ju duket i zbrazët, fruti ka më shumë ujë dhe ka të ngjarë të jetë i pjekur.
Nëse pas goditjes dëgjoni tingull me zë të lartë dhe të dendur, mund të nënkuptojë se lëvorja është shumë e trashë dhe fruti nuk është pjekur plotësisht.
Gjithashtu, kushtojini vëmendje ngjyrës së njollës në lëkurën e shalqirit, e cila tregon se ku ndodhej fruti në tokë. Shalqinjtë e pjekur kanë një njollë të verdhë kremoze ose pothuajse portokalli, e cila është një shenjë se fruti është plot shije. Megjithatë, një njollë e bardhë ose e verdhë e zbehtë mund të nënkuptojë që shalqini nuk është mjaftueshëm i pjekur dhe do të jetë më pak i ëmbël.
Për më tepër, shalqinjtë që janë të rrumbullakët dhe me formë të njëtrajtshme kanë tendencë të jenë më të ëmbël dhe me cilësi më të lartë. Ndërsa shalqinjtë e rrumbullakët njihen për ëmbëlsinë e tyre, shalqinjtë ovalë kanë tendencë të jenë të holluar me ujë dhe më pak të shijshëm.
Duke ndjekur këto këshilla të thjeshta, do të zgjidhni shalqirin më të ëmbël dhe më lëngshëm këtë verë.