Telenews

Simptomat paralajmëruese para se të ndodhë sulmi në zemër

Një sulm në zemër ndodh kur rrjedha e gjakut në zemër zvogëlohet ose bllokohet rëndë. Bllokimi zakonisht është për shkak të grumbullimit të yndyrës, kolesterolit dhe substancave të tjera në arteriet e zemrës (koronare).

Depozitat yndyrore që përmbajnë kolesterol quhen pllaka. Procesi i krijimit të pllakave quhet aterosklerozë.

Ndonjëherë, një pllakë mund të këputet dhe të formojë një mpiksje që bllokon rrjedhën e gjakut. Mungesa e rrjedhjes së gjakut mund të dëmtojë ose shkatërrojë një pjesë të muskujve të zemrës.

Simptomat

Simptomat e një sulmi kardiak ndryshojnë, disa njerëz kanë simptoma të lehta, të tjerët kanë simptoma të rënda, disa njerëz nuk kanë simptoma.

Simptomat e zakonshme të sulmit në zemër përfshijnë:

Dhimbje gjoksi që mund të ndihet si presion, shtrëngim, dhimbje, shtrydhje ose dhimbje
Dhimbje ose shqetësim që përhapet në shpatull, krah, shpinë, qafë, nofull, dhëmbë ose ndonjëherë në pjesën e sipërme të barkut
Djerse te ftohta
Lodhja
Urthi ose dispepsi
Lehtë ose marramendje e papritur
Frymëmarrje e shkurtër
Gratë mund të kenë simptoma atipike të tilla si dhimbje të shkurtër ose të mprehtë të ndjerë në qafë, krah ose shpinë. Ndonjëherë, shenja e parë simptomë e një sulmi në zemër është arresti i papritur kardiak.

Disa sulme në zemër ndodhin papritur. Por shumë njerëz kanë shenja dhe simptoma paralajmëruese orë, ditë ose javë përpara. Dhimbja ose presioni në gjoks (angina) që vazhdon të ndodhë dhe nuk largohet me pushim mund të jetë një shenjë paralajmëruese e hershme. Angina shkaktohet nga një rënie e përkohshme e rrjedhjes së gjakut në zemër.

Faktorët e rrezikut të sulmit në zemër përfshijnë:

Mosha. Burrat e moshës 45 vjeç e lart dhe gratë 55 vjeç e lart kanë më shumë gjasa të kenë një atak në zemër sesa burrat dhe gratë më të reja.

Përdorimi i duhanit. Kjo përfshin pirjen e duhanit dhe ekspozimin afatgjatë ndaj tymit të dorës së dytë. Nëse pini duhan, lëreni.

Tensioni i lartë i gjakut. Me kalimin e kohës, presioni i lartë i gjakut mund të dëmtojë arteriet që çojnë në zemër. Presioni i lartë i gjakut që shfaqet me kushte të tjera, si obeziteti, kolesteroli i lartë ose diabeti, rrit rrezikun edhe më shumë.

Kolesterol ose trigliceride të larta. Një nivel i lartë i kolesterolit të lipoproteinës me densitet të ulët (LDL) (kolesteroli “i keq”) ka më shumë gjasa të ngushtojë arteriet. Një nivel i lartë i disa yndyrave në gjak të quajtura trigliceride gjithashtu rrit rrezikun e sulmit në zemër. Rreziku i sulmit në zemër mund të ulet nëse nivelet e kolesterolit të lipoproteinës me densitet të lartë (HDL) – kolesteroli “i mirë” – janë në intervalin standard.

Obeziteti. Obeziteti është i lidhur me presionin e lartë të gjakut, diabetin, nivelet e larta të triglicerideve dhe kolesterolit të keq dhe nivelet e ulëta të kolesterolit të mirë.
Diabeti. Sheqeri në gjak rritet kur trupi nuk prodhon një hormon të quajtur insulinë ose nuk mund ta përdorë atë siç duhet. Sheqeri i lartë në gjak rrit rrezikun e një ataku në zemër.

Sindroma metabolike. Ky është një kombinim i të paktën tre prej gjërave të mëposhtme: beli i zmadhuar (obeziteti qendror), presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i ulët i mirë, trigliceridet e larta dhe sheqeri i lartë në gjak. Pasja e sindromës metabolike ju bën dy herë më shumë gjasa të zhvilloni sëmundje të zemrës sesa nëse nuk e keni atë.

Histori familjare të sulmeve në zemër. Nëse një vëlla, motër, prind ose gjysh ka pasur një atak të hershëm në zemër (në moshën 55 vjeç për meshkujt dhe në moshën 65 vjeç për femrat), ju mund të jeni në rrezik të shtuar.

Jo ushtrime të mjaftueshme. Mungesa e aktivitetit fizik (mënyrë jetese sedentare) lidhet me një rrezik më të lartë të sulmeve në zemër. Ushtrimet e rregullta përmirësojnë shëndetin e zemrës.

Ushqimi jo i shëndetshëm. Një dietë e pasur me sheqerna, yndyrna shtazore, ushqime të përpunuara, yndyrna trans dhe kripë rrit rrezikun e sulmeve në zemër. Hani shumë fruta, perime, fibra dhe vajra të shëndetshëm.

Stresi. Stresi emocional, si zemërimi ekstrem, mund të rrisë rrezikun e një ataku kardiak.
Përdorimi i paligjshëm i drogës. Kokaina dhe amfetaminat janë stimulues. Ato mund të shkaktojnë një spazëm të arteries koronare që mund të shkaktojë një atak në zemër.

source

Të ngajshme

Familjarët thanë se s’iu dha ndihma mjekësore, Spitali i Prizrenit jep versionin për vdekjen e pacientes

22 Maj – Dita Ndërkombëtare e Diversitetit Biologjik

Donat Hashani

“600 mijë euro investim substancial”, Kurti me lëvdata për rinovimin e Onkologjisë