Telenews

Sot Dita Botërore e Ujit

Dita Botërore e Ujit, e mbajtur më 22 mars çdo vit që nga viti 1993, fokusohet në rëndësinë e ujërave të ëmbla.
Dita Botërore e Ujit 2022 rrit ndërgjegjësimin e 2.2 miliardë njerëzve që jetojnë pa qasje në ujë të sigurt, ndërsa fokusi kryesor për këtë vit është arritja e Objektivit 6 të Zhvillimit të Qëndrueshëm: ujë dhe kanalizime për të gjithë deri më 2030.
Këtë vit, fokusi janë ujërat nëntokësore, një burim i padukshëm me një ndikim të dukshëm kudo.
Uji nëntokësor ushqen burimet, lumenjtë, liqenet dhe ligatinat dhe depërton në oqeane. Ai rimbushet nga reshjet e shiut dhe borës që depërtojnë në tokë, ndërsa mund të nxirret në sipërfaqe me pompa dhe puse.
Jeta nuk do të ishte e mundur pa ujërat nëntokësore. Shumica e zonave të thata të botës varen tërësisht nga ujërat nëntokësore. Uji nëntokësor furnizon një pjesë të madhe të ujit që ne përdorim për të pirë, kanalizime, prodhimin e ushqimit dhe proceset industriale.
Është gjithashtu shumë e rëndësishme për funksionimin e shëndetshëm të ekosistemeve, të tilla si ligatinat dhe lumenjtë.
Ideja për këtë ditë ndërkombëtare daton nga 1992, kur u mbajt Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Mjedisin dhe Zhvillimin në Rio de Zhaneiro.
Në të njëjtin vit, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi një rezolutë me të cilën 22 marsi i çdo viti shpallej Dita Botërore e Ujit, që do të festohej duke filluar nga 1993.
Më vonë u shtuan edhe festime dhe ngjarje të tjera. Për shembull, Viti Ndërkombëtar i Bashkëpunimit në Sferën Ujore 2013, dhe Dekada Ndërkombëtare aktuale për Veprim mbi Ujërat për Zhvillim të Qëndrueshëm, 2018-2028.

Të ngajshme

Qeveria vendos për polisën e sigurimit kufitar për mërgimtarët

Donat Hashani

Komuna e Gjakovës kufizon konkurrencën e lirë në tenderin 4 milionësh

Donat Hashani

Kurti e falënderon Walker për atë që ka bërë për Kosovën, e quan “njeri të jashtëzakonshëm”

Donat Hashani