Telenews

Start-up bullgar i inovacionit në kujdesin shëndetësor fiton sfidën e Roche’s HealthCare Lab

Një start-up bullgar i inovacionit të kujdesit shëndetësor, Kelvin Health, fitoi sfidën e Roche’s HealthCare Lab në pistën e Screening dhe Early Diagnostics më parë në prill.

Projekti fitues i Kelvin Health është një mjet termografik i inteligjencës artificiale  për një diagnozë të lehtë që mund të parandalojë vdekjet dhe vuajtjet nga kushte si ishemia e gjymtyrëve dhe kanceri i gjirit.

Ai përdor një kamerë të lëvizshme të imazhit termik që kap nxehtësinë e trupit, segmenton imazhin termik dhe aplikon inteligjencën artificiale për të zbuluar anomalitë që lidhen me kushtet vaskulare, si dhe sëmundjet inflamatore dhe onkologjike. Kamera termike mund të kapë nxehtësinë e trupit edhe nën shtresat e indeve të trupit.

Për të shpjeguar rëndësinë e projektit të tyre, ekipi i Kelvin Health thotë se më shumë se 202 milionë njerëz në mbarë botën vuajnë nga sëmundja arteriale periferike (PAD) dhe më shumë se 40% e tyre janë asimptomatikë. Qasja e vështirë ndaj ekzaminimit dhe monitorimit të shpeshtë çon në komplikime, të tilla si ishemi kritike e gjymtyrëve (CLI), që kanë prognozë shumë negative duke përfshirë amputim të madh apo edhe vdekje.

Kelvin Health synon të jetë një zgjidhje diagnostike e qasshme, “termometri modern”, aq i thjeshtë sa mjeku juaj i familjes apo edhe një anëtar i familjes që ju bën një imazh termik me një aparat portativ termik. Shkakton siklet minimale fizike, logjistike dhe financiare.

Ekipi ka zbatuar shtyllën kurrizore të softuerit, zinxhirin e mjeteve të mësimit të makinerive dhe një aplikacion telefoni për mbledhjen e të dhënave kërkimore. Ata tashmë po bashkëpunojnë në këtë proces të mbledhjes së të dhënave dhe kërkimit me shumë spitale dhe kompani farmaceutike në të gjithë Evropën, duke përfshirë një nga klinikat kryesore të kardiologjisë në Evropën Juglindore – City Clinic, Qendra Klinike Universitare Maribor, Novartis Oncology dhe Roche.

“Fokusi aktual është zgjerimi i bashkëpunimeve të kërkimit dhe zhvillimit me spitalet dhe marrja e miratimeve rregullatore,” tha për BTA Pavel Andreev, shefi i produkteve në Kelvin Health./BTA

Të ngajshme

Bota regjistron marsin më të nxehtë në histori

Vështirësitë në të nxënit – sfidat dhe potencialet e fshehura të fëmijëve

Simptomat paralajmëruese para se të ndodhë sulmi në zemër