Telenews

Zvarriten punimet në magjistralen Prishtinë-Podujevë, ankohen banorët: Pluhuri na mbyti e veturat po dëmtohen

Ani pse kanë kaluar rreth tetë vjet që prej kur kishin filluar punimet për zgjerimin e rrugës Prishtinë-Podujevë, ato ende nuk kanë përfunduar. Kolonat e gjata, pluhuri, zhurma, e gropat (vrimat) nëpër rrugë, po u shkaktojnë shumë telashe banorëve të cilët jetojnë afër rrugës, por edhe qytetarëve dhe shoferëve me automjete që lëvizin në këtë rrugë, pothuajse për çdo ditë.

Banorët e Podujevës ankohen se punimet e tejzgjatura në magjistrale, po u kushtojnë atyre me pasoja shëndetësore dhe rënie të afarizmit te bizneset përreth rrugës. Ata thonë se ka rënë dukshëm fluksi i punës prej se kanë filluar punimet infrastrukturore rrugore.

Vesel Kelani i cili ka edhe një biznes, thotë se po u pengojnë punimet, për shkak të pluhurit të madh që po u shkakton dëme në shëndet. Përveç kësaj, ai tregon se konsumatorët ankohen, për çka shton se ka rënë dukshëm shitja në biznesin e tij.

“Punimet në rrugë po na pengojnë se pluhur i madh, gropa, veturat na i shkatërruan, shumë parregullsi. Tek biznesi po na pengon se pluhur i madh, nuk mund t’i hapësh as dyert, shtëpitë të gjitha na shkatërroj pluhuri…Normalisht, që është pluhuri, ajri që e thithim shumë është i ndotur, pluhur i madh. Me cisternë shkojnë, pluhurin ta ujitin, me cisternë. Nuk e di a ka vend në botë që bëhet ujitja e rrugëve me cisternë. Ka vërejtje edhe prej konsumatorëve, pluhur i madh veç me ndejt (qëndruar)duke i pastruar gjithmonë. Ka rënë shumë puna, me të madhe…Këta marrin shumë punë, a kanë mjete shumë pak, aty është krejt problemi. I marrin nga 10 tenderë, a nuk janë të zot t’i kryejnë”, thotë Kelani.

Po ashtu, edhe banori Hilmi Vllasa shprehe ankesat e tij, duke thënë se puna po neglizhohet. Sipas tij, shumicën e kohës makineritë nuk punojnë, për çka edhe kritikon Ministrinë e Infrastrukturës.

“Kjo aq shumë është duke na penguar, edhe fare nuk janë duke punuar, 80 për qind të kamionëve rrinë. Merre me mend, sa dëgjohet se është ndërprerë puna, kanë shkuar në pushim vjetor, çka nuk lejohet askund në botë. Këtu as nuk ujitet, as nuk punohet me rend…Këtuduhet së pari të vendosen shenjat. Sinjalizimet janë zero. Turp për ministrinë, turp është. Së pari duhet të ketë sinjalizim. Një korsi duhet të jetë patjetër e lëshuar…Pluhuri është e pa diskutueshme. Pluhuri, veturat janë shkatërruar me këto vrima”, ankohet Vllasa.

Gjithashtu, edhe Imer Jashanica thotë se pluhuri i ka mbuluar gjithandej, si në shtëpi poredhe në marketin e tij.

Ai tregon se për shkak të punimeve, nuk i kanë lënë vend se ku të parkohen veturat e konsumatorëve dhe si rrjedhojë e kësaj, numri i blerësve ka rënë dukshëm.

“Për momentin është duke na penguar shumë. Pluhuri është shumë i madh ekstrem edhe këtu ma kanë lënë keq qe 4-5 muaj kështu e kanë lënë. Asnjë veturë nuk mund të ndalet për të marrë mall. E kanë lënë keq. Po e shtrojmë, e kanë shtruar në atë pjesën andej, kurse në këtë anë nuk e kanë shtruar akoma…A po vëreni rënie të interesimit nga konsumatorët për shkak të punimeve. Për momentin po, ka sepse rruga është shumë e dëmtuar, sidomos në shtëpi na ka dëmtuar shumë pluhuri ekstrem…Qe 4-5 muaj që janë duke punuar ne në këtë pluhur jemi. Kemi vendosur gurë që mos të ketë lëvizje (nga veturat)”, thotë Jashanica.

Vrimat e formuara në magjistralen Prishtinë-Podujevë, po u dëmtojnë edhe veturat që qarkullojnë në këtë aks rrugor.

Ilir Jaha potencon se shumë shpesh lëvizë në këtë rrugë dhe se përballet me kolona të gjata e pluhur të madh.

Ai brengoset edhe për mërgimtarët, për çka thotë se do t’u dëmtohen veturat e shtrenjta.

“Problem, tash vijnë edhe mërgimtarët i kanë veturat edhe të shtrenjta edhe problem se shumë rruga e keqe. Po na i dëmton veturat edhe shumë problem. Shpresoj që e kryejnë sa më shpejtë…Ne nuk jetojmë afër kësaj rrugës, por e shohë se shumë problem tek shtëpitë këtu, se po mbushen pluhur, e kanë problem edhe për jetesë…Udhëtoj shumë shpesh Podujevë-Prishtinë dhe shumë kolona, trafik, pluhur, as nuk mund t’i hapësh dritaret, asgjë”, shprehet Jaha.

Ndërkaq, ankesa lidhur me këto punime janë drejtuar edhe në Komunën e Podujevës, thotë drejtori i Urbanizmit, Leutrim Krasniqi.

Ai potencon se ankesat e pranuara nga banorët i kanë përcjellë në Ministrinë e Infrastrukturës, derisa shton se kërkuan nga kjo e fundit që mos të ketë neglizhencë në procesin e punimeve.

Krasniqi thotë se ende nuk kanë marrë përgjigje zyrtare nga ministria se kur pritet të përfundojnë punimet.

“Duke marrë për bazë rëndësinë e magjistrales për Komunën e Podujevës që është një prej projektevemë të rëndësishme infrastrukturore edhe ne si komunë kemi pranuar ankesa. Dhe se këto ankesa jemi munduar bashkërisht me Ministrinë e Infrastrukturës t’i trajtojmë dhe t’iu bëjmë zgjidhje sa më shpejtë të kemi mundësi. Nësemarrim për bazë ankesatkonkrete kryesisht kanë qenë për dy rrathët të cilët qytetarët janë drejtuarme ankesa tek ne, ku ne i kemi përcjellë edhe në ministri. Ministriai ka shqyrtuar ankesat të cilat kanë qenë dhe se nga shqyrtimi i tyre ka provuar që të dy rrathët të cilët janë, të jenë me një nivel, në lloton e fundit…Edhe nekërkuam nga ana e minsitrisë, që minsitria së bashku me kompanitë të jetë më e shpejtë dhe mos të ketë neglizhencë në kuadër të punimeve…A ju ka dhënë ministria ndonjë përgjigje se kur mund të përfundojnë punimet përafërsisht? Ne ende nuk kemi përgjigje zyrtare për këtë”, potencon Krasniqi.

Ndërkaq, KosovaPress ka drejtuar pyetje edhe në Ministrinë e Infrastrukturës, për të marrë më shumë detaje rreh procesit të zgjerimit të rrugës Prishtinë-Podujevë, por e njëjta nuk ka kthyer përgjigje deri në publikimin e këtij artikulli.

Punimet për zgjerimin e rrugës Prishtinë-Podujevë, përkatisht në segmentet Bardhosh-Lluzhan kishin nisur më 3 korrik të vitit të kaluar, ku patën marrë pjesë në inaugurim kryeministri Albin Kurti dhe drejtues të Ministrisë Infrastrukturës. Zotimi i tyre kishte qenë që këto punime të përfundojnë brenda 360 ditëve (ditë pune).

Para pak ditësh, ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, bashkë me zëvendësministrin Hysen Durmishi, kanë inspektuar nga afër punimet që po bëhen në rrugën Prishtinë-Podujevë.

Aliu e ka quajtur këtë një prej projekteve më të rëndësishme infrastrukturore në vend, derisa ka shtuar se punimet po avancojnë.

Kujtojmë se kryeministri Albin Kurti ka premtuar se këtë vit do të përfundojnë punimet në rrugët që kanë qenë në proces ndërtimi për vite të tëra, duke përfshirë edhe rrugën Prishtinë-Podujevë.

“Sa i përket infrastrukturës rrugore, vitin 2024 do të jetë vit i përfundimit të disa projekteve të vjetra dhe fillimi i disa të reja. Autostrada Prishtinë-Gjilan dhe rrugët Prishtinë-Podujevë, Prishtinë-Mitrovicë, Dollc-Gjakovë, e Drenas-Skenderaj pritet të finalizohen sivjet”, kishte deklaruar Kurti në një mbledhje të Qeverisë, në fillim të vitit.

Të ngajshme

Gërvalla tregon se a iu është drejtuar Kosova Serbisë për trupin e pajetë të Faton Hajrizit

Donat Hashani

Eksluzive: Dy të arrestuar për rastin e arratisjes së Faton Hajrizit

Donat Hashani

Regjistrimi në UP, interesim i lartë për këto dy degë

Donat Hashani