Vera është koha e duhur për të pirë alkool. Shumë njerëz pinë së bashku me shoqërinë e tyre në festa të ndryshme dhe për t’u qetësuar. Dhe kjo është një arsye e mirë sepse në të nesërmen ata nuk do të shkojnë në punë dhe fundja vera është stina e duhur për të lënë veten të lirë.
Por ajo çfarë shumë njerëz nuk dinë është se nëse nuk konsumoni alkool për një muaj ju do të keni përftime të shumta sipas ekspertëve.
“Përfitimet mund të ndryshojnë nga personi në person në varësi të ndryshimit të sjelljes së tyre të zakonshme,” tha Dr. Rekha B. Kumar, drejtor mjekësor i Bordit Amerikan të Mjekësisë së Obezitetit.
Kumar shpjegoi se dikush që pi shumë pak, por zgjedh të heqë dorë nga alkooli për një muaj “mund të ndiejë kënaqësi në kontrollin e shëndetit të tij dhe arritjen e një qëllimi, ndërsa dikush që pi shumë mund të vërejë disa ndryshime në jetën e tij të përditshme, të tilla si qartësi më e madhe mendore, gjumë më i mirë, humbje peshe, etj.”
Rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare zvogëlohet
Alkooli metabolizohet nga mëlçia dhe një enzimë. Megjithatë, kur pini shumë, enzima metabolizohet nga një enzimë tjetër që shkakton keqfunksionime.
Nga ana tjetër, nëse pini pak, alkooli nuk ka efekt dhe vetëm rrit kolesterolin e mirë (HDL).
“Një ose dy gota verën në një ose dy herë në javë ka disa përfitime shëndetësore, veçanërisht për burrat mbi 40 vjeç, pasi zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Gratë mund t’i gëzojnë këto përfitime në çdo kohë, pavarësisht nga mosha e tyre!” vëren Dasgupta.
Megjithatë, ajo sqaron se njerëzit me origjinë kineze dhe indiane nuk i marrin përfitimet e mësipërme nga pirja e alkoolit për një arsye gjenetike që nuk është plotësisht e qartë.
“Përfundimi është se me pak alkool mbrojmë zemrën, por me shumë alkool rrisim rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare ”, shpjegon ajo.
Për të përmirësuar më tej funksionin e zemrës kur e lini pijen, mund t’i shtoni programit tuaj disa ushtrime, të cilat gjithashtu rrisin kolesterolin e mirë.
Redukton rrezikun e kancerit
Programi Kombëtar i Toksikologjisë i Departamentit Amerikan të Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore e rendit alkoolin si një kancerogjen të njohur për njerëzit.
Raporti thotë se rreziku i një personi për të zhvilluar kancer të lidhur me alkoolin rritet sa më shumë alkool që pinë rregullisht me kalimin e kohës. Konsumimi i alkoolit është i lidhur me zhvillimin e llojeve të mëposhtme të kancerit: