Telenews

E KENI DITUR SE PIRJA E DUHANIT NDIKON NË KËTË PJESË TË SHËNDETIT?

Tymi i duhanit përmban mbi shtatëmijë kimikate të rrezikshme, disa prej të cilave mund të jenë jashtëzakonisht të dëmshme për shëndetin e syve.
Këtu janë disa nga çrregullimet e syve që mund të vijnë nga pirja e duhanit:
Sy i thatë: Syri i thatë ndodh kur një sasi e mjaftueshme lotësh nuk mund të prodhohet nga sytë për të lubrifikuar sipërfaqen e syrit.
Simptomat e syrit të thatë zakonisht përfshijnë skuqje, ndjesi zhavorri, siklet të përgjithshëm dhe thumbim. Tymi i duhanit është një kontribuues kryesor në syrin e thatë pasi mund të shpërbëjë shtresën lipidike të shtresës së lotit.
Degjenerimi makular i lidhur me moshën (AMD): AMD fillon me një humbje të shikimit qendror, gjë që e bën të vështirë për një person të shohë detaje të imta dhe të lexojë. Me kalimin e kohës, humbja e shikimit rritet ndjeshëm, përcjell Klankosova.tv
Katarakta: Pirja e duhanit rrit rrezikun e kataraktit në çdo moshë. Katarakti mund të përkufizohet si një mjegullim i thjerrëzës natyrale të syrit. Katarakti zakonisht përkeqësohet kur njerëzit plaken.
Duke u shfaqur kryesisht tek njerëzit e moshuar dhe ata që pinë duhan, katarakti mund të shkaktojë shikim të errët dhe të paqartë, i cili mund të korrigjohet me operacion.
Glaukoma: Glaukoma ndodh të jetë një grup sëmundjesh të syrit të shkaktuara nga presioni i shtuar brenda syrit. Rritja e presionit është zakonisht për shkak të grumbullimit të lëngjeve të tepërta brenda syrit.
Shqetësimi kryesor me rritjen e presionit është se dëmton nervin optik, që është e vetmja lidhje midis trurit dhe syve.
Një studim i vitit 2018 zbuloi se sa më shumë cigare të pinin duhanpirësit e rregullt, aq më të mëdha janë shanset për të zhvilluar glaukomën.

Të ngajshme

Një lugë krip më pak në ditë e barabartë me ilaçet kundër tensionit të gjakut

Hafize Elshani

Konsumimi i përditshëm i këtyre pijeve mund ta rritë rrezikun e demencës dhe goditjes në tru

Donat Hashani

“I kanë marrë dokumentet”, Sejdiu tregon saktë se sa mjekë janë gati për t’u larguar nga Kosova

Donat Hashani