Telenews

GRUPET MË TË PRIRA TË GJAKUT NDAJ SULMEVE NË ZEMËR

Dallimet në grupin e gjakut nuk do të thotë shumë deri në një moment të caktuar kur, nëse jeni në spital, keni nevojë për një transplant gjaku, ose keni nevojë të dhuroni gjak, atëherë duhet të dini se cili është grupi juaj i gjakut.
Njerëzit me grupe gjaku A dhe B mund të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të zemrës. Por me gjithnjë e më shumë kërkime mbi grupet e gjakut, duket se ato mund të nënkuptojnë më shumë sesa mendojmë, veçanërisht kur bëhet fjalë për disa probleme shëndetësore, veçanërisht për shëndetin e zemrës.
Këto ndryshime të padukshme në gjak mund të nënkuptojnë se disa njerëz do të kenë ose do të jenë të prirë ndaj problemeve kardiovaskulare.
Çfarë do të thotë grupi i gjakut dhe si ndryshojnë ato?
Shkronjat A, B dhe 0 përfaqësojnë variacione të ndryshme të gjenit ABO, të cilat programohen nga qelizat e gjakut. Për shembull, nëse keni grupin AB, trupi është i programuar të prodhojë antigjene të qelizave të kuqe të gjakut A dhe B, ndërsa një person me grupin e gjakut 0 nuk prodhon antigjene.
Kështu, gjaku mund të jetë pozitiv ose negativ në varësi të faktit nëse ka proteina në qelizat e kuqe të gjakut. Nëse ka proteina, ju jeni Rh pozitiv.
Personat me grupin zero të gjakut konsiderohen si donatorë universalë pikërisht për shkak të mungesës së antigjeneve dhe proteinave, që do të thotë se gjakun tuaj mund ta marrin të gjithë në rast nevoje.
Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, njerëzit që kanë grupin e gjakut A, B ose AB janë në grupin që ka një shans më të lartë për të përjetuar një atak në zemër ose sëmundje të zemrës.
Ndërsa ky rrezik është i vogël, A dhe B së bashku kanë një shans 8 për qind më të lartë për të pasur një atak në zemër, ndryshimi në mpiksjen e gjakut është pak më i lartë. Gjatë hulumtimit, shkencëtarët zbuluan se ka një shans 51 për qind më të lartë që këto grupe gjaku të zhvillojnë trombozë të thellë venoze dhe 47 për qind më shumë mundësi për të zhvilluar një emboli pulmonare, e cila është një gjendje shumë e rëndë.
Sipas ekspertëve, arsyeja e një rreziku kaq të shtuar mund të jetë pasojë e proceseve inflamatore që ndodhin në këto grupe gjaku. Proteinat e përfshira në to mund të shkaktojnë ndërprerje të qarkullimit të gjakut ose hollim të arterieve dhe venave, gjë që çon në një rrezik të shtuar të mpiksjes së gjakut dhe sëmundjeve të zemrës.
Ata besojnë se kjo mund të shpjegojë zvogëlimin e rrezikut të një forme serioze të sëmundjes COVID tek ata që kanë grupin e gjakut zero dhe ky informacion ishte arsyeja e hulumtimit.
Një formë e rëndë e sëmundjes COVID mund të shkaktojë sëmundje të zemrës, mpiksje dhe probleme të tjera kardiovaskulare.
Çfarë tjetër sjell një grup i caktuar gjaku?
Ata që kanë grupin e gjakut 0 kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës ose mpiksjes së gjakut, por mund të kenë probleme me çrregullime të gjakderdhjes dhe kjo mund të jetë veçanërisht pas lindjes, ku ky grup tregon humbje më të madhe gjaku.
Ata gjithashtu mund të kenë më shumë probleme pas një dëmtimi traumatik për shkak të humbjes më të madhe të gjakut. Probleme me kujtesën, fokusin dhe vendimmarrjen janë vërejtur edhe në grupin e gjakut AB.
A duhet ndryshuar jeta në bazë të grupit të gjakut?
Ndërsa hulumtimet tregojnë se sa grupi i gjakut mund të ndikojë në rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, faktorë të tillë si dieta, stërvitja dhe ekspozimi ndaj ajrit të ndotur janë gjithashtu të rëndësishëm dhe të gjithë mund të ndikojnë në problemet e mundshme të shëndetit të zemrës.
Hulumtimet e ardhshme mund të përcaktojnë mënyra për të trajtuar pacientët me një grup të caktuar gjaku, kështu që pacientët me grup gjaku A që kanë kolesterol të lartë mund të përfitojnë nga përdorimi i aspirinës në baza ditore, gjë që mund të mos jetë e nevojshme për një person me një grup të caktuar zero.
Në fund, mund të konkludohet se ushqimi i duhur është ende masa më e mirë parandaluese për shëndetin e zemrës, pavarësisht nga grupi i gjakut.

Të ngajshme

Një lugë krip më pak në ditë e barabartë me ilaçet kundër tensionit të gjakut

Hafize Elshani

Konsumimi i përditshëm i këtyre pijeve mund ta rritë rrezikun e demencës dhe goditjes në tru

Donat Hashani

“I kanë marrë dokumentet”, Sejdiu tregon saktë se sa mjekë janë gati për t’u larguar nga Kosova

Donat Hashani