Telenews

Ky shtet miraton taksitë e para ajrore (VIDEO)

Kompania “Ehang” ka marrë një certifikatë të vlefshmërisë ajrore nga “Administrata e Aviacionit Civil të Kinës”, për dronin e saj plotësisht autonom, EH216-S AAV, që transporton dy pasagjerë njerëz. Rregullatori është ekuivalenti i Administratës Federale të Aviacionit në SHBA.

“Ehang” pretendon se është e para në botë që merr një certifikatë të tillë, e cila i lejon asaj të fluturojë me avionë autonomë elektrikë (eVTOL) në Kinë.

Certifikata gjithashtu do të thjeshtojë ndjeshëm aftësinë e kompanisë për të marrë certifikata të ngjashme për funksionimin komercial në SHBA, Evropë dhe Azinë Juglindore, tha CEO Huazhi Hu për “CNBC” në një intervistë.

“Vitin e ardhshëm ne duhet të fillojmë të zgjerohemi jashtë shtetit,” tha ai, duke vënë në dukje se ata rregullatorë duhet ende të krijojnë një proces për rregullimin e ndërsjellë të certifikimit kinez të vlefshmërisë ajrore. Aksionet e “Ehang” pothuajse janë dyfishuar në çmim këtë vit.

FAA e SHBA-së në korrik publikoi një plan që drejt lejimit të automjeteve të ngjashme fluturuese autonome, por fillimisht ende kërkon që pilotët të ulen në bord.

Joby Aviation me bazë në Kaliforni njoftoi në fillim të tetorit se zgjeroi programin e testimit të fluturimit nga pilotimi në distancë për të përfshirë një pilot në bord, por nuk përmendi asnjë pasagjer.

Joby ka një kontratë me Forcën Ajrore të SHBA-së, për të cilën kompania pretendon se kap vlerën e 131 milionë dollarëve.

Rregullatorët në Kinë kanë hapur rrugën që automjetet autonome fluturuese të marrin certifikim. Në qershor, Kina miratoi rregulla të reja për fluturimin e avionëve pa pilot në bord. Është vendosur të hyjë në fuqi më 1 janar 2024.

Hu tha se “Ehang” është ende duke vlerësuar se në cilin qytet në Kinë kompania do të nisë fluturimin e saj të parë të pasagjerëve me taksi ajrore dhe nuk pranoi të ndajë një datë specifike. Hu është themeluesi dhe kryetar i bordit të drejtorëve të “Ehang”.

Ai vuri në dukje se Kina është tregu me rritjen më të shpejtë dhe më të madh, me kërkesën më të madhe, për automjete të tilla fluturuese.

Megjithatë, ai parashikon se në rreth pesë vjet, taksitë ajrore do të jenë një pamje e zakonshme në shumë qytete. /Telenews.al/

Të ngajshme

Kosovarët bëhen “marakli” të veturave nga Koreja, kjo është arsyja kryesore (VIDEO)

Edmond Vila

Si funksionojnë pompat e derivateve?

KushtrimGuraj

Çfarë domethënie kanë numrat dhe shkronjat në goma?

KushtrimGuraj