Telenews

Njerëzit që bëjnë këto 4 gjëra kanë më shumë fat në jetë

Studiuesit kanë zbuluar se njerëzit me fat i bëjnë disa gjëra ndryshe dhe lajmi i mirë është se këto sjellje mund të mësohen.

Richard Weissman, një psikolog britanik, kreu intervista, teste dhe eksperimente me më shumë se 400 njerëz për të zbuluar se çfarë i dallon ata që konsiderohen me fat dhe/ose të pafat.

Bazuar në kërkimin e tij, ai shkroi katër parime të bazuara shkencërisht se si të tërhiqni më shumë lumturi në jetën tuaj. Ja çfarë të bëni nëse doni të jeni me fat.

1. Përfitoni sa më shumë nga mundësitë e rastësishme

Weissman thotë se njerëzit me fat janë të aftë në krijimin e mundësive, janë më të lehtë për t’u vënë re dhe dinë të reagojnë ndaj tyre kur ato ndodhin.

Si e bëjnë këtë? Mbi të gjitha, ata janë të hapur ndaj përvojave të reja. Ata i provojnë gjërat pa shumë analiza dhe kanë një qëndrim të relaksuar ndaj jetës. Ndoshta fitojnë më shpesh në lojërat e fatit, sepse guxojnë të luajnë ose gjëra emocionuese u ndodhin më shpesh sepse guxojnë t’i provojnë. Ata besojnë se në jetë ne pendohemi më shumë për ato që nuk bëmë sesa për ato që bëmë.

Përveç kësaj, njerëzit me fat janë shpesh ekstrovertë dhe shpesh kalojnë më shumë kohë me njerëzit, nga të cilët lindin mundësi të reja. Kushtojini vëmendje rrjetëzimit dhe lidhjes me njerëz të rinj që takoni. Asnjëherë nuk e dini se nga cila përvojë apo njohje e re mund të zhvillohet një rezultat i lumtur.

2. Prisni rezultate të lumtura

Njerëzit e lumtur besojnë se rezultate të lumtura do t’u ndodhin në të ardhmen. E thënë thjesht, ata janë më shpesh optimistë dhe sipas hulumtimeve duket se ia vlen të jesh optimist. Kur besoni se do t’ju ndodhin rezultate të lumtura, kjo do të ndikojë gjithashtu në sjelljen dhe ndërveprimet tuaja me të tjerët.

Nëse, për shembull, ju besoni se do të gjeni një punë, ndoshta do të silleni ndryshe në një intervistë pune sesa dikush që nuk beson se ka një shans. Nëse luani lojëra fati, shanset tuaja për t’u bërë një fitues me fat janë më të larta sesa nëse nuk provoni fare.

Me pak fjalë, me qëndrimin dhe sjelljen tuaj, ju mund të ndikoni në një farë mase që këto rezultate të lumtura të realizohen vërtet. Ky fenomen në psikologji quhet profeci vetëpërmbushëse. Triku është se kur prisni që diçka të shkojë mirë, përpiqeni më shumë dhe këmbëngulni, dhe kështu sjellja juaj rrit mundësinë që gjërat të shkojnë në favorin tuaj.

3. Mbështetuni tek intuita

A ju ka shkuar ndonjëherë në mendje që keni marrë një vendim, sepse thjesht e dinit se duhej ta bënit atë, edhe pse mund të mos ju dukej zgjedhja më logjike? Në jetë përballemi me vendime të panumërta që pak a shumë mund të ndikojnë në jetën tonë. Nëse ndonjëherë mendoni se mendoni shumë dhe peshoni avantazhet dhe disavantazhet, përpiquni të kopjoni ata me fat.

Çfarë bëjnë njerëzit e lumtur kur vendosin? Weissman thotë se ata dëgjojnë intuitën e tyre dhe besojnë në “ndjenjën në stomak” që u tregon atyre se çfarë duhet të bëjnë. Rreth 90% e njerëzve në kërkimin e tij deklarojnë se i besonin intuitës për marrëdhëniet me njerëzit, dhe 80% e njerëzve thonë se intuita i ndihmoi ata të merrnin vendime të rëndësishme në karrierë.

Përveç kësaj, ata po zhvillojnë në mënyrë aktive shqisën e tyre të gjashtë, e cila i ndihmon ata të marrin vendime. Për shembull, mund të përpiqeni të meditoni për të pastruar mendjen tuaj nga shumë mendime që ju mbajnë të zënë dhe ju pengojnë të besoni thjesht në intuitën tuaj.

4. Kthejini ngjarjet e pakënaqura në të lumtura

Edhe njerëzit e lumtur nuk janë gjithmonë me fat, por ndryshojnë nga fatkeqit në një gjë. Ata përballen me vështirësitë shumë më me sukses dhe janë psikologjikisht më elastikë. Weissman thotë se këta njerëz përdorin teknika të ndryshme psikologjike që i ndihmojnë ata të përballen me një aksident kur i pengon.

Për shembull, ata imagjinojnë se si gjërat mund të kishin shkuar më keq, ata nuk ndalen te fatkeqësia, por shohin se si mund të marrin kontrollin dhe çfarë mund të bëjnë për të ndryshuar gjërat për mirë. Ata përpiqen të shohin anën pozitive të ngjarjeve të këqija dhe përpiqen të mendojnë se mund të jetë e mirë për ta në planin afatgjatë. Siç thonë njerëzit, ata mendojnë “kush e di pse është mirë” në vend që të dëshpërohen.

Weissman sjell shembullin e “burrit me fat” që theu këmbën, por i zbuloi se nuk e konsideronte të keqe, sepse herën e fundit që theu këmbën në spital, takoi një infermiere që më vonë u bë gruaja e tij. Pra, edhe nëse gjërat duken keq, efekti afatgjatë mund të jetë pozitiv.

Të ngajshme

‘Deri kur..’, Edona Llalloshi me këngë dedikuar grave të vrara nga partnerët e tyre

Donat Hashani

”Ti kam fal” projekti i ri muzikor nga Fitim Curri

Donat Hashani

‘Alkool’ vjen nga Melinda Ademi dhe Finem

Donat Hashani