Telenews

Pesë të vërteta për një martesë të lumtur

Ideja se një martesë e mirë dhe afatgjatë kërkon vetëm dashuri është një kurth.

Në shumicën e rasteve, martesat dështojnë për shkak të vlerave dhe opinioneve jo-konsistente.

Për të shmangur zhgënjimin, sipas këshilltares së martesës Laura Mioli, duhet të bëhen pesë pretendime të vërteta para martesës.

1. Martesa është një kontratë

Martesa është një kontratë ligjore, asgjë më shumë dhe asgjë më pak. Ajo lidh dy persona për sa i përket statusit juridik dhe pasuror. Historikisht dhe tradicionalisht, kontratat martesore kanë qenë të natyrës ekonomike. Pasuria e gruas kaloi te burri dhe gruaja u bë pronë e ligjshme dhe përgjegjësi e dhëndrit, andaj nusja tradicionalisht mori mbiemrin e dhëndrit.

Shumë njerëz i dinë të gjitha këto zakone të vjetra dhe mendojnë se nuk janë të rëndësishme sot, por pyetja më e mirë është pse këto tradita janë ende të pranishme në festimet e dasmave, thotë Mioli.

2. Martesa ka një histori të errët

Nga barbi me përmasa “ideale”, princesha nga filmat e animuar e deri te modelet në revistat e femrave, na serviren besimet se trupi ynë është më i vlefshëm se mendja – thotë Mioli dhe shton se kjo është arsyeja pse femrave u intereson se çfarë mendojnë të tjerët për to dhe se të gjitha këto mesazhe sociale zhvlerësojnë ekzistencën e tyre.

Mesazhi dërgohet se gratë kanë nevojë për një burrë që do t’i dojë, martohet dhe mbrojë ato.

Gjithçka ruan mendime të tilla në shoqëri. Rezultati janë paga të pabarabarta, mendimi se një grua duhet të bëjë më shumë punë shtëpie se një burrë e të ngjashme, pohon Mioli.

3. Martesa kërkon shumë më tepër se dashuria

Dashuria është e rëndësishme, por receta e duhur për një martesë të suksesshme është përkushtimi, respekti, besimi, respekti dhe tërheqja. Të dy partnerët duhet t’i respektojnë këto vlera, njëlloj dhe çdo ditë.

Brezat duhet të ndalojnë së shituri mitin se dashuria është baza e vërtetë e martesës, thotë Mioli.

4. Nuk ka gjysmë e gjysmë në martesë

Që nga lëvizjet feministe, është thënë se gratë janë të barabarta me burrat dhe se mund të kenë gjithçka: fëmijë, shtëpi, familje dhe karrierë. Fatkeqësisht, bota ende nuk funksionon kështu.

Tashmë gratë pritet të kenë një karrierë profesionale, të kenë fëmijë, t’i rrisin ata dhe të kujdesen për punët e shtëpisë. Në fund, të gjithë mendojnë se burrat dhe gratë bëjnë përpjekje të barabarta në një marrëdhënie, por kjo zakonisht nuk ndodh.

5. Konsistenca në premtime është më e rëndësishme deri në martesë

Marrëdhëniet funksionojnë mirë nëse vlerat e përbashkëta dhe angazhimi janë të pranishme. Atë që bashkëshortët i kishin premtuar njëri-tjetrit para se të martoheshin, duhet ta përmbushin çdo ditë. Përkushtimi ndaj një bashkëshorti është një demonstrim i vërtetë i dashurisë. Dhe për fat të keq shpesh mungon, shkruan YourTango.

Të ngajshme

‘Deri kur..’, Edona Llalloshi me këngë dedikuar grave të vrara nga partnerët e tyre

Donat Hashani

”Ti kam fal” projekti i ri muzikor nga Fitim Curri

Donat Hashani

‘Alkool’ vjen nga Melinda Ademi dhe Finem

Donat Hashani