Telenews

Tri arsye pse vizita në muze përmirëson disponimin tuaj

Hulumtimet e fundit kanë zbuluar disa përfitime të vizitës në muzetë e artit. Nuk është e nevojshme të keni njohuri për artin ose historinë e artit për të pasur një vizitë të këndshme dhe kuptimplote në një muze.

Unë i kam gjetur gjithmonë muzetë e artit një mjedis qetësues dhe tërheqës, kështu që kur fillova të bëja kërkime në psikologji, doja të kuptoja më mirë përvojat e njerëzve me artin dhe vizitat e muzeve të artit, shpjegon Katherine Cotter, një psikologe në Universitetin e Pensilvanisë dhe bashkautore e kërkimit të ri.

Një studim i ri i botuar në Journal of Positive Psychology shpjegon se si një vizitë në një muze arti mund të ndihmojë në uljen e stresit, luftimin e vetmisë dhe ta bëjë jetën më kuptimplote.

“Personalisht, jam ndjerë gjithmonë ‘e rinovuar’ pasi kam vizituar një muze arti dhe ndërsa pashë shfaqjen e programeve të ofruara nga muzetë dhe që synonin prosperitetin, mu duk e natyrshme të gërmoja më thellë dhe të eksploroja lidhjet midis muzeve dhe mirëqenies”, shpjegon Cotter.

Studimi i saj e përkufizon ‘lulëzimin’ si një term ombrellë që përbëhet nga dy komponentë:

Mirëqenia, nga njëra anë, i referohet implantimit të pikave të forta, kuptimeve dhe gjendjeve pozitive. Kjo përfshin kultivimin e marrëdhënieve pozitive me të tjerët në jetën tuaj, përjetimin e emocioneve pozitive ose ndjenjën e përfshirë në jetën dhe përvojat tuaja, ndërsa dhimbja, nga ana tjetër, i referohet pranisë së sëmundjes, çrregullimit dhe gjendjeve negative.

Sipas Cotter, për të shqyrtuar cilësinë e jetës së dikujt në një mënyrë shpirtërore, ne duhet të marrim parasysh të dy komponentët e prosperitetit, raporton Psychology Today.

Pas një rishikimi të gjerë të literaturës dhe një vlerësimi të plotë të programit të muzeut, Cotter dhe ekipi i saj identifikuan tri përfitime kryesore që mund të përfitojmë nga vizitat e shpeshta në muzeun e artit:

Është një përvojë e vlefshme – Vizita në muzetë e artit inkurajon emocione pozitive, inkurajon një ndjenjë përkushtimi që rezulton në një cilësi më të mirë të jetës.

Redukton nivelet e kortizolit – Një vizitë në një muze arti mund të na ndihmojë të reduktojmë stresin sepse redukton menjëherë prodhimin e kortizolit – një hormon i lidhur me stresin – në trupin tonë.

Luftoni izolimin – Si veprat e artit ashtu edhe vizitorët e muzeut mund të na bëjnë të ndihemi më të lidhur dhe më pak të izoluar. Madje mund të çojë në ndërtimin e një komuniteti njerëzish me të njëjtin mendim.

Ndërsa studiuesit janë ende në kërkim të shpjegimeve konkrete përse arti ka një efekt të tillë në shëndetin tonë mendor, Cotter zgjerohet në disa hipoteza, të renditura këtu:

1. Muzetë e artit na ndihmojnë të ndihemi ‘të zhytur’

Meqenëse një muze arti është një hapësirë ​​që nuk vizitohet shpesh, është e natyrshme që ne të ndihemi të transportuar në një botë tjetër kur e vizitojmë atë.

“Mund të humbasim ndjenjën e kohës ose të jemi të preokupuar me diçka gjatë vizitës sonë. Në jetën e përditshme ndoshta nuk i përjetojmë shumë shpesh përvoja të tilla, ndaj në këtë kuptim muzeu duket të jetë një hapësirë ​​unike. Nëpërmjet këtyre formave të zhytjes, ne mund të stimulojmë emocionet tona pozitive ose të ndihemi pak më të gjallë”, shpjegon Cotter.

2. Muzetë e artit na ndihmojnë të përfshihemi në mendimin reflektues

Vizita e një muzeu gjithashtu mund të stimulojë të menduarit dhe gjendjet soditëse që na lejojnë të mendojmë ndryshe për veten dhe jetën tonë, të krijojmë lidhje të reja dhe të ekspozojmë veten ndaj perspektivave më të reja.

“Për shkak se ne jemi në gjendje të shkëputemi pak nga bota e jashtme, mendjet tona mund të lëvizin në drejtime të reja dhe të na ndihmojnë të fitojmë perspektiva të reja,” shpjegon Cotter.

Si të përjetoni një muze arti?

Nëse jeni të frikësuar, ose nëse jeni dikush që heziton të vizitojë një muze arti, Cotter ka këshillat e mëposhtme:

Merrni pjesë në turneun me guidë.

Udhëtimet me guidë mund të ndihmojnë në dhënien e informacionit për një sërë veprash artistike, por ato gjithashtu ofrojnë disa këshilla ose ide se si të shikoni artin.

Cotter na kujton se nuk ka asnjë mënyrë të drejtë apo të gabuar për të parë artin. Thjesht shikoni veprën e artit dhe bëni vetes pyetjet e mëposhtme: A ju pëlqen vepra artistike? Pse? A ju kujton diçka apo ju ngjall disa emocione?

“Një pjesë e madhe e shijimit të artit është të jesh i hapur ndaj përvojës dhe të kuptosh se është në rregull nëse nuk e ‘kupton’ një vepër arti ose nuk e ke ‘të ngatërruar’”, tha Cotter, duke shtuar se asaj i ndodh gjatë gjithë kohës. Të shkosh në një muze arti, vëren psikologia, nuk kërkon njohuri të artit apo historisë së artit për të pasur një vizitë të këndshme dhe kuptimplote.

Të ngajshme

Dona Janova publikon këngën e saj më të re

Furtuna Zejnullahu

A janë pajtuar Vivien dhe Getinjo?

Furtuna Zejnullahu

Pos Afronës edhe Blero nisë pushimet e para me partneren e re

Donat Hashani