Telenews

VDES SENATORI I NJOHUR AMERIKAN

Orrin G. Hatch, senatori republikan më jetëgjatë në histori, i cili ishte një pjesë e politikës së Jutas për më shumë se katër dekada, vdiq të shtunën në moshën 88-vjeçare, raporton AP, transmeton Paparaci.
Vdekja e tij u njoftua në një deklaratë nga fondacioni i tij, i cili nuk specifikoi shkakun.


Një konservator i vendosur në shumicën e çështjeve ekonomike dhe sociale, ai gjithashtu u bashkua me demokratët disa herë gjatë karrierës së tij të gjatë për çështje që variojnë nga kërkimi i qelizave staminale te të drejtat për personat me aftësi të kufizuara deri te zgjerimi i sigurimit shëndetësor të fëmijëve.

Ai gjithashtu krijoi miqësi në të gjithë rreshtin, veçanërisht me Senatorin e ndjerë demokrat Edward M. Kennedy.
Hatch gjithashtu mbrojti çështjet e GOP si kufijtë e abortit dhe ndihmoi në formimin e Gjykatës së Lartë të SHBA-së, duke përfshirë mbrojtjen e gjyqtarit Clarence Thomas kundër akuzave për ngacmim seksual gjatë seancave të konfirmimit.

Ai më vonë u bë një aleat i Presidentit republikan Donald Trump, duke përdorur rolin e tij si kryetar i Komitetit të Financave të Senatit për të sjellë një rishkrim të madh të kodeve tatimoreOrrin G. Hatch, senatori republikan më jetëgjatë në histori, i cili ishte një pjesë e politikës së Jutas për më shumë se katër dekada, vdiq të shtunën në moshën 88-vjeçare, raporton AP, transmeton Paparaci.
Vdekja e tij u njoftua në një deklaratë nga fondacioni i tij, i cili nuk specifikoi shkakun.


Një konservator i vendosur në shumicën e çështjeve ekonomike dhe sociale, ai gjithashtu u bashkua me demokratët disa herë gjatë karrierës së tij të gjatë për çështje që variojnë nga kërkimi i qelizave staminale te të drejtat për personat me aftësi të kufizuara deri te zgjerimi i sigurimit shëndetësor të fëmijëve.
Ai gjithashtu krijoi miqësi në të gjithë rreshtin, veçanërisht me Senatorin e ndjerë demokrat Edward M. Kennedy.
Hatch gjithashtu mbrojti çështjet e GOP si kufijtë e abortit dhe ndihmoi në formimin e Gjykatës së Lartë të SHBA-së, duke përfshirë mbrojtjen e gjyqtarit Clarence Thomas kundër akuzave për ngacmim seksual gjatë seancave të konfirmimit.

Ai më vonë u bë një aleat i Presidentit republikan Donald Trump, duke përdorur rolin e tij si kryetar i Komitetit të Financave të Senatit për të sjellë një rishkrim të madh të kodeve tatimore të SHBA në tryezën e presidentit.
Në këmbim, Trump e ndihmoi Hatch-in të përmbushte një çështje kyçe për republikanët në Utah me një lëvizje të diskutueshme për të pakësuar në mënyrë drastike dy monumente kombëtare që ishin shpallur nga presidentët e kaluar.
Hatch doli në pension në vitin 2019. Nëpërmjet Trumpit që e kishte inkurajuar të kandidonte sërish, senatori prej shumë vitesh do të përballej me një betejë të ashpër paraprake dhe kishte premtuar se do të tërhiqej.


Në vend të kësaj, Hatch u largua dhe inkurajoi republikanin Mitt Romney, një kritik i ish-presidentit, të kandidonte për ta zëvendësuar atë.

“Pak njerëz kanë lënë gjurmë në Senat siç bëri ai”, shkroi Romney në një homazh për mikun dhe paraardhësin e tij, duke lavdëruar “vizionin dhe arritjen e tij legjislative”.
Senatori i Utah-s, Mike Li, nga ana e tij, e quajti Hatch-in “një mik, një këshilltar dhe një shembull për mua dhe të tjerë të panumërt”.
Udhëheqësi i pakicës në Senat, Mitch McConnell, një republikan nga Kentaki, vlerësoi mprehtësinë legjislative të Hatch.
“Dekadat e udhëheqjes së Orrin nxorën një katalog të pafund të arritjeve të mëdha legjislative dhe konfirmimeve historike”, tha McConnell në një deklaratë.
“Ai hyri në Senat si një konservator i ri parimor në vitet 1970, kur lëvizja moderne konservatore ishte në fillimet e saj.
Ai iu mbajt parimeve të tij gjatë gjithë karrierës së tij dhe i zbatoi ato në çështje si ligji historik i reformës tatimore të vitit 2017 dhe puna e Komisionit Gjyqësor në dobi të madhe të vendit tonë.”
Hatch u shqua gjithashtu për karrierën e tij anësore si këngëtar dhe artist muzikor me tema të besimit të tij fetar, Kisha e Jezu Krishtit e Shenjtorëve të Ditëve të Mëvonshme.
Ai la gruan e tij, Elaine, dhe gjashtë fëmijët e tyre.
të SHBA në tryezën e presidentit.

Në këmbim, Trump e ndihmoi Hatch-in të përmbushte një çështje kyçe për republikanët në Utah me një lëvizje të diskutueshme për të pakësuar në mënyrë drastike dy monumente kombëtare që ishin shpallur nga presidentët e kaluar.
Hatch doli në pension në vitin 2019. Nëpërmjet Trumpit që e kishte inkurajuar të kandidonte sërish, senatori prej shumë vitesh do të përballej me një betejë të ashpër paraprake dhe kishte premtuar se do të tërhiqej.

Në vend të kësaj, Hatch u largua dhe inkurajoi republikanin Mitt Romney, një kritik i ish-presidentit, të kandidonte për ta zëvendësuar atë.

“Pak njerëz kanë lënë gjurmë në Senat siç bëri ai”, shkroi Romney në një homazh për mikun dhe paraardhësin e tij, duke lavdëruar “vizionin dhe arritjen e tij legjislative”.
Senatori i Utah-s, Mike Li, nga ana e tij, e quajti Hatch-in “një mik, një këshilltar dhe një shembull për mua dhe të tjerë të panumërt”.
Udhëheqësi i pakicës në Senat, Mitch McConnell, një republikan nga Kentaki, vlerësoi mprehtësinë legjislative të Hatch.
“Dekadat e udhëheqjes së Orrin nxorën një katalog të pafund të arritjeve të mëdha legjislative dhe konfirmimeve historike”, tha McConnell në një deklaratë.
“Ai hyri në Senat si një konservator i ri parimor në vitet 1970, kur lëvizja moderne konservatore ishte në fillimet e saj.
Ai iu mbajt parimeve të tij gjatë gjithë karrierës së tij dhe i zbatoi ato në çështje si ligji historik i reformës tatimore të vitit 2017 dhe puna e Komisionit Gjyqësor në dobi të madhe të vendit tonë.”
Hatch u shqua gjithashtu për karrierën e tij anësore si këngëtar dhe artist muzikor me tema të besimit të tij fetar, Kisha e Jezu Krishtit e Shenjtorëve të Ditëve të Mëvonshme.
Ai la gruan e tij, Elaine, dhe gjashtë fëmijët e tyre.

Të ngajshme

Statovci e zë ngushtë kryehoxhën e Podujevës: A është e vërtetë, shprehja e famshme “Boni çka ju thojmë, e mos boni çka bojmë na”

Donat Hashani

KRU Prishtina sot zhvillon aksion të madh për shkyqje në këtë lagje të Prishtinës

Donat Hashani

Komuna e Podujevës sot nderon me çmim këtë figurë evropiane

Donat Hashani