Telenews

BE godet industrinë shqiptare: Këtë mish nuk mund ta eksportojmë për mungesë sigurie

Shqipëria nuk mund të eksportojë produkte me origjinë shtazore në Bashkimin Europian. Ndonëse prej 30 vitesh është pjesë e Marrëveshjes së Tregtisë së Lirë, Shqiperia nuk përmbush kushtet për të shitur mish dhe nënprodukte të tij në 27 vendet e Unionit.
Shkaku kryesor për këtë kufizim është mungesa e gjurmueshmërisë në produktet me prejardhje shtazore, ndërsa procesi i matrikulimit i bagëtive ende nuk ka përfunduar.
“Për sa kohë që nuk sigurojmë konsumatorin europian sipas standardeve që BE ka vendosur, për sa kohë që ne akoma marrim fonde për të menaxhuar sigurinë, shtetet kanë vendosur të mos kenë produkte shtazore nga këto vende”, thotë për A2 CNN Sokol Stafa, ekspert i certifikimit të produkteve.
Ekspertë të certifikimit të produkteve thonë se në një farë mënyre, kjo bllokadë ngre pikëpyetjen nëse mishi vendas që konsumojmë është si sigurt apo jo.

“Ekspertë të certifikimit të produkteve thonë se në një farë mënyre, kjo bllokadë ngre pikëpyetjen nëse mishi vendas që konsumojmë është si sigurt apo jo. “Kemi nevojë që të krijojmë infrastrukturë të besueshme për konsumatorin tonë. Për sa kohë flitet për skandale, akoma konsumatori ynë është lart. Struktura që duhet të garantojë sigurinë nuk është fort e besueshme”, thotë Stafa.
Një tjetër problem që ka çuar në refuzimin e Bashkimit Europian për të importuar mish nga Shqipëria është mungesa e regjistrimit të fermave si dhe përdorimi i ilaçeve shpeshherë të pakontrolluara.

Të ngajshme

Rrogat më të larta se mesatarja, pronari i fabrikës në Ferizaj: Na u desh të marrim punëtorë nga Bangladeshi

Donat Hashani

Bankat në Kosovë vazhdojnë me fitme enorme, fitojnë 58 milionë euro për katër muaj

Donat Hashani

Naftëtarët aludojnë se janë drejt falimentimit, i kërkojnë diçka Qeverisë

Donat Hashani