Telenews

Çfarë është afantazia dhe si zbulohet?

Afantazia është një gjendje e pazakontë dhe përfaqëson paaftësinë e njerëzve për të vizualizuar imazhet në mendjen e tyre.

Për një kohë të gjatë, afantasia mund të identifikonte vetëm falënderimet e përvojave të njerëzve që e raportuan vetë. Tani shkencëtarët mund ta gjejnë këtë gjendje ndryshe.

Në studiot e reja, veç e veç mund të zbulohen në bazë të bebëzës së zgjeruar të syrit. Kur sytë e njeriut janë të ekspozuar ndaj dritës së fortë, bebëzat mblidhen dhe kur errësira është e ekspozuar, ato po përhapen për të humbur më shumë dritë në retinë. Sidoqoftë, ajo që dihet tani është se pjesëmarrësit e këtij studimi mund të ndryshojnë madhësinë e bebëzës për detyrat njohëse, shkruan Alert Science.

Studiuesit në Australi testuan dy grupe pjesëmarrësish. Grupi i parë përbëhej nga 42 pjesëmarrës me aftësi të rregullta vizualizimi në mendje, dhe grupi tjetër përbëhej nga 18 individë me afantazia të vetë-vlerësuar, u kërkuan të shikonin fotografitë me forma të ndritshme dhe të errëta në sfondin gri.

Individët nga të dy grupet treguan reagime të rregullta të përhapjeve të bebëzës dhe imazhe të ndritshme dhe të errëta.

Por më pas studiuesit kërkuan që të dy grupet të imagjinonin të njëjtat sy të hapur. Është interesante, ata zbuluan se bebëzat e individëve me imagjinatë të rregullt vizuale do të vazhdojnë të mblidhen dhe zgjerohen, ndërsa bebëzat e një personi me afantazia nuk e ndryshuan madhësinë në një nivel të rëndësishëm.

“Tani jemi afër një testi fiziologjik objektiv, siç është testi i gjakut, le të shohim nëse dikush me të vërtetë e ka këtë gjendje,” thotë autori kryesor i studimit, psikologu Joel Pieron nga UNSV Sydney.

Për më tepër, studiuesit zbuluan se njerëzit që mund të imagjinojnë imazhe të gjalla tregojnë zgjerim më të madh të bebëzës. Kjo shton një mjet tjetër për studiuesit që punojnë në matjen e forcës së imazheve mendore në studime të mëtejshme.

Sidoqoftë, mbase pyetja më interesante që përcakton studimin është se si imazhet mendore mund të fillojnë përgjigjen e pavullnetshme të pjesëmarrësve.

Një interpretim i propozuar nga autorët ka të bëjë me mekanizmat e përbashkët nga lart midis imazheve vizuale dhe perceptimeve, ku rajonet e trurit që interpretojnë elementët vizualë të përpunimit të informacionit vizual në të njëjtën mënyrë si të dhënat vizuale aktuale.

Në këtë rast, bebëza reagon ndaj shkëlqimit imagjinar të ngjashëm me burimet e dritës në retinë, e cila mbështet që imazhet tuaja mendore janë më të forta ose më të gjalla, këto janë imazhe mendore më të ngjashme me perceptimet.

Studiuesit gjithashtu donin të bënin pjesëmarrësit me afantazia me të vërtetë të përpiqen të imagjinojnë imazhe në studim, kështu që ata përfshinin një detyrë shtesë, ku u kërkohej të vizualizojnë katër forma në të njëjtën kohë, në vend të një.

“Dihet që bebëzat e pjesëmarrësve bëhen më të mëdha kur ne jemi duke bërë një detyrë me peshë,” tha studiuesi i neuroshkencës Laklan Kai nga “Future Minds Lab”, UNSV.

Ai shtoi se të imagjinuarit e katër objekteve është më i vështirë sesa të imagjinoni vetëm një. Bebëzat e atyre me afantazi u zgjeruan kur imagjinuan katër forma në krahasim me një, por nuk ndryshuan nëse format janë të ndritshme apo të errëta.

Aftësia e njeriut për të formuar imazhe mendore të përmbajtjes vizuale ndihmon shumë funksione të rëndësishme që truri ynë mund të bëjë. Ne e bëjmë këtë për të nxjerrë informacione nga kujtesa jonë afatgjatë dhe afatshkurtër, ne e bëjmë atë kur shkruajmë letra dhe vizatojmë simbole, kur mësojmë gjuhë, dhe e bëjmë atë kur lëvizim ose kujtojmë se ku ishim.

Për njerëzit me afantazia, bota mendore është e ndryshme, duke theksuar mënyra me të vërtetë të ndryshme neurologjike që ata komunikojnë me botën.

Studimi u botua në revistën “e Elife”.

Ushqimet që duhet shmangur pas moshës 30-vjeç

Të ngajshme

Kanceri i syve te fëmijët: Faktorët e rrezikut, diagnoza dhe trajtimi

Hafize Elshani

Edona Leci ka nevojë për ndihmën tuaj, 16-vjeçarja po lufton kundër një tumori të rrallë

Hafize Elshani

Të miturit me alkool e duhan në duar, për një vit u dënuan vetëm dy biznese

Hafize Elshani