Telenews

E DINI PSE I HAPIM SYTË NJË MINUTË PARA ALARMIT?

Ekziston një shpjegim shkencor se pse shpesh zgjohemi saktësisht një minutë para se të bie alarmi, duke u penduar për 60 sekondat e gjumit shtesë.
Kjo është për shkak se trupi ynë rregullon vetveten, veçanërisht kur bëjmë një mënyrë jetese të rregullt, gjithmonë duke shkuar në shtrat dhe duke u zgjuar në të njëjtën kohë: ora jonë biologjike mësohet me oraret tona, dhe na zgjon automatikisht pa pasur nevojë për alarme të bezdisshme në mëngjes.
ÇËSHTJE E RITMIT. Ritmi cirkadian, i cili shënon orët e ditës sonë, gjithashtu rregullon ritmin tonë të gjumit-zgjimit. Ka faktorë të jashtëm që ndikojnë në të, të tilla si errësira ose drita: kur errësohet, sytë tanë dërgojnë një sinjal në hipotalamus, pjesën e trurit që ndikon në ritmin cirkadian dhe i thonë se është koha të ndihemi të lodhur dhe të shkojmë. për të fjetur Kur ndjekim një rutinë, ora jonë biologjike funksionon më mirë: tashmë duke ditur në cilën orë do të hapim sytë në mëngjes, ajo na përgatit për zgjim duke ndryshuar nivelet e proteinave PER (të cilat ndryshojnë gjatë 24 orëve, duke ndjekur ritmin e ora jonë biologjike) dhe duke na lejuar të kuptojmë gradualisht se është koha të ngrihemi nga shtrati.
TA HEDHIM ALARMIN? Pra, a duhet t’i besojmë plotësisht trupit tonë, duke pritur që ai të na bëjë të hapim sytë pa pësuar traumën e tingullit kërcitës të alarmit? Varet. Idealisht, nëse zgjoheshim çdo ditë dhe shkonim të flinim në të njëjtën kohë çdo ditë, ora biologjike mund të ishte mjaft e saktë dhe e besueshme për të na lejuar të dilnim në pension me orën e alarmit. Sidoqoftë, ka të Shtunë dhe të Dielë, të bëra tradicionalisht për të fjetur pak më shumë dhe për të mos u munduar t’i përmbahemi orareve. Nëse ne shkojmë për të fjetur vonë në fundjavë dhe qëndrojmë në batanije më shumë se normalisht, ekziston rreziku që të hënën shefi të na japë një pastrim të mirë për vonesën me të cilën mbërrijmë në zyrë. Pra, më mirë vazhdoni të vendosni alarmin, por kini kujdes: vendosni një vëllim gradual ose, më mirë akoma, zgjidhni një alarm që simulon dritën e agimit.

Të ngajshme

Konfirmohet aktakuza ndaj Januzit, Bahtjarit dhe Shalës

Donat Hashani

Osmani për Kadarenë: Liria e Kosovës për të ishte triumfi i kombit shqiptar, lamtumirë titani i letërsisë

Donat Hashani

Pamje nga përmbytjet në Beograd: Vërshimet bëjnë “ujëvarë” në kryeqytetin serb, veturat notojnë

Donat Hashani