Telenews

HISTORIKE: DRITAN ABAZOVIQ KRYEMINISTËR I MALIT TË ZI

Kryeministër i Qeverisë së Malit të Zi me 45 vota u zgjodh Dritan Abazoviq, ndërsa kundër ishin vetëm tre deputetët socialdemokratë.
Qeveria do të ketë 18 ministri, katër nënkryetarë të cilët janë edhe ministra të linjës dhe dy ministra pa portofol. Abazoviq bëri betimin pas marrjes së besimit.
Kryetarja e Kuvendit, Daniela Gjuroviq, tha se deputetët do të pajtohen për vazhdimin e seancës në kolegjium.
Abazoviq theksoi se qeveria e re do të bazohet në dy shtylla kryesore – sundimin e ligjit dhe zhvillimin ekonomik, të cilat kanë pesë linja prioritare të veprimit, përkatësisht: lufta kundër korrupsionit, investime më të qëndrueshme, integrimi në Bashkimin Evropian, zhvillimi i qëndrueshëm dhe mbrojtjen e mjedisit dhe afirmimin e fëmijëve dhe të rinjve.
Ai shtoi se të gjithë anëtarët e Qeverisë janë të obliguar të merren me të ardhmen e Malit të Zi, e jo me kapjen e tij të mëtejshme në të kaluarën.
“Prandaj jam krenar që për herë të parë subjektet që nuk kanë bashkëpunuar drejtpërdrejt deri më tani do të punojnë së bashku”, tha ai.
Abazoviq deklaroi prioritetet normative dhe politike të pushtetit të ri ekzekutiv.
Ai ka thënë se qëllimi i Qeverisë është që sa më shpejt të ringjallet shteti i së drejtës, që nënkupton zgjedhjen e Këshillit Gjyqësor dhe akterëve të tjerë dhe për të cilin, siç tha, nevojitet një konsensus më i gjerë shoqëror.
“Siguria e qytetarëve është më e rëndësishme në çdo vend, kështu që fokusi ynë do të jetë në luftën kundër krimit të organizuar dhe grupeve të lidhura me të që veprojnë në Mal të Zi. Mali i Zi së fundi mori një dokument SOCTA që përcaktonte se cilët janë armiqtë e vendit tonë në fushën e krimit të organizuar”, deklaroi Abazoviq.
Në prezantimin e ekspozitës ai foli edhe për pozitën e të rinjve, të cilët, siç tha ai, janë pasuria jonë më e madhe.
“Mali i Zi dhe ne duhet të luftojmë të gjithë për një, të vetmin shtet civil pa dallim dhe me respekt për të gjitha dallimet”, tha ai, duke shtuar se eliminimi i korrupsionit është detyra më e rëndësishme me të cilën përballet kjo gjeneratë liderësh.
Genci Nimanbegu nga Lista Shqiptare tha se qeveria e re u miratua si rezultat i humbjes së konceptit të qeverisë eksperte, që ishte “një eksperiment që rriti polemikat”.
“Kjo që po ndodh sot në skenën publike është pasojë e faktit se qeveria e mëparshme është formuar në objekte fetare apo në objekte fetare”, tha Nimanbegu në fjalën e tij.
Duke folur për qeverinë në largim, ai tha se është e qartë se përgjegjësia për rënien e qeverisë është e “të gjithë atyre që morën pjesë në formimin e saj. Nuk ka të pafajshëm dhe të pafajshëm”, tha ai, duke shtuar se dëmi ishte i madh dhe e vështirë.
“Pyetja është gjithashtu nëse qeveria e re mund të kompensojë”, tha ai.
Qeveria do të ketë 18 ministri, katër nënkryetarë dhe dy ministra pa portofol, siç ishte paralajmëruar më parë.

Të ngajshme

Ekskluzive: Florian Miftari zgjedhet Dekan i Fakultetit të Edukimit Fizik dhe Sportit në UP

Donat Hashani

Ndahet nga jeta mësuesi i shquar nga Drenasi, Hamdi Kurti

Donat Hashani

Ndërron jetë nëna e Edmond Lajqit, një ditë pasi djali ia vrau renë

Donat Hashani