Telenews

I KENI DITUR TË MIRAT E GJUMIT PASDITE?

Jeni një adhurues i pushimeve të shkurtra apo preferoni të qëndroni zgjuar deri në kohën e gjumit?
Ka pak rëndësi, por duhet të dini se hulumtimet sugjerojnë se gjumi i pasdites si rutinë mund të jetë më i mirë për ju sesa ai i rastësishëm.
Sipas një studimi të vitit 2019 të botuar në Heart, një revistë ndërkombëtare e The BMJ, fjetja një deri në dy herë në javë mund të ulë rrezikun e një problemi kardiovaskular, si sulmi në zemër ose në tru.
Siç shpjegohet nga autorët e studimit, ka kërkime kontradiktore nëse gjumi i pasdites me të vërtetë ndihmon në reduktimin e efekteve (dhe uljen e rrezikut) të sëmundjeve kardiovaskulare. Kështu, autorët vendosën të hartojnë një studim për të gjetur një përgjigje më përfundimtare.
Ata mblodhën të dhëna për 3,462 anëtarë të popullsisë zvicerane dhe i ndoqën periodikisht për pak më shumë se pesë vjet. Në takimin fillestar, studiuesit u bënë vullnetarëve në një seri pyetjesh për të marrë një ide mbi zakonet e tyre të gjumit. Ata gjithashtu regjistruan të dhëna shëndetësore për secilin pjesëmarrës dhe u siguruan që asnjë pjesëmarrës të mos kishte diagnostikuar sëmundje kardiovaskulare në fillim të studimit.
Autorët e studimit i ndanë pjesëmarrësit në katër grupe: ata që nuk bënin gjumin e pasdite dhe ata që bënin gjumin e pasdites një deri në dy, tre deri në pesë ose gjashtë deri në shtatë pushime të pasdites në javë. Në vazhdim me vullnetarët mbi pesë vjet më vonë, ata regjistruan 155 “ngjarje kardiovaskulare” midis të gjithë 3,462 pjesëmarrësve. Ngjarjet kardiovaskulare përfshinin sulme në zemër, në tru ose një diagnozë të sëmundjeve të zemrës.
Në përgjithësi, ata që bënin një deri në dy dremitje në javë kishin më pak gjasa të kishin vuajtur nga një ngjarje kardiovaskulare. Përveç kësaj, këta pjesëmarrës prireshin të kishin presion më të ulët të gjakut sesa ata që nuk fjetën ditën.
Kjo ishte e vërtetë edhe pasi studiuesit rregulluan të dhënat për moshën, gjininë, statusin e pirjes së duhanit, peshën, nivelet e aktivitetit fizik dhe faktorë të tjerë. Kohëzgjatja e kohës që njerëzit bën gjumi i pasdite nuk dukej se kishte shumë ndikim në shëndetin kardiovaskular.
Me fjalë të tjera, një gjumë i shkurtër prej zero deri në 30 minuta në ditë mund të jetë po aq i dobishëm sa një gjumë i gjatë prej 45 minutash ose më gjatë.

Të ngajshme

Familjarët thanë se s’iu dha ndihma mjekësore, Spitali i Prizrenit jep versionin për vdekjen e pacientes

22 Maj – Dita Ndërkombëtare e Diversitetit Biologjik

Donat Hashani

“600 mijë euro investim substancial”, Kurti me lëvdata për rinovimin e Onkologjisë