Telenews

Ismaili: Rritja ekonomike për vitin 2022 ishte 3.5%, inflacioni 11.6%

Ekonomia e Kosovës ka pasur një rritje të ngadalësuar gjatë viti 2022, me një rritje prej 3.5 për qind, kështu u tha në Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere, në të cilin u shqyrtua raporti vjetor i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK) për vitin 2022, raporton Ekonomia Online.

Guvernator i Bankës Qendrore të Kosovës, Ahmet Ismailin, tha se ngadalësimi i kësaj rritje i atribuohet rritjes së përgjithshme të çmimeve. Sipas Ismailit mesatarja vjetore e inflacionit në vitin 2022 rezultoi 11.6 për qind.

“Raporti është miratuar nga bordi i BQK-së, sa i përket aspektit të ekonomisë së Kosovës, sipas raporti të viti 2022 ekonomia e Kosovës shënoj një rritje të ngadalësuar ekonomike prej 3.5 për qind. Ngadalësimi i aktivitete kryesisht iu atribuua rritjes së përgjithshme të çmimeve duke ndikuar në rritje enorme të bruto produkteve vendor me vetëm një pikë për qindje”.

“Çmimet në vitin 2022 vazhduan të diktohen kryesisht nga faktorë të jashtëm që përcaktuan trajektoren e inflacionit nga gjysma e dytë e vitit paraprak, që përfshijnë rritjen e çmimeve të energjisë në tregjet ndërkombëtare, pengesat në zinxhirët e furnizimit të shkaktuara nga pandemia dhe rritjen e hovshme të kërkesës së përgjithshme. Një ndër faktorët kryesore në inflacion ishte çmimi i energjisë dhe ushqimit me fillimin e luftës në Ukrainë, e cila u transmetua përmes kanaleve të ndryshme edhe në Kosovë”.

“Mesatarja vjetore e inflacionit në vitin 2022 rezultoi 11.6 për qind, në raport me 3.4 për qind që ishte në vitin paraprak. Sa u përket të hyrave buxhetore ato shënuan një rritje prej 13.7 për qind, si rezultat kryesisht i masave në formalizmin e ekonomisë dhe inflacionit. Edhe shpenzimet buxhetore shënuan një rritje dyshifrore prej 10.5 për qind të bruto produktit vendor. Borxhi publik arriti vlerën 1.8 miliardë euro ose 4.2 për qind më i lartë se sa viti 2021. Borxhi publik ra në 20.7 për qind nga 21.5 për qind sa ishte në vitin 2021”, tha ai.

Deputeti i PDK-së, Mërgim Lushtaku, ka pyetur guvernatorin se pse ka rritje të ngadalësuar të remitencave krahasim me vitet paraprake.

“Tek remitancat është një rritje e vogël krahasim me vitet e paraprake, vërehet një ulje. Zakonisht ka pas rritje më të madhe të remitanca, e tash ka rritje, por shumë më e ulët në krahasim me vitet paraprake. Cili është indikatori kryesor që ka ndikuar”, ka pyetur Lushtaku.

Për këtë, Ismaili tha se mund të ketë ndonjë keqkuptim.

“Ndoshta kemi ndonjë keqkuptim. Në aspektin e përqindjes, aktualisht është rreth 12 për qind rritja nga viti në vit, e ka kaluar 10 për qind e Bruto Produktit vendor. Besojmë se pandemia nuk është shumë e mirë referente për këtë qëllim”.

“Ne nuk kemi vërejtur që ka ndonjë ngadalësim, përveç se ka preferenca kohore të ndryshme, por në qoftë se mendoni se ka rritje të ngadalësuar, na duhet pak kohë të shohim në baza vjetore, në numër dhe vlerë a ka ndryshim “, tha Ismaili.

Të ngajshme

Kajtazi denoncon takimin e Naim Tërnavës me mysafirin e tij rus: Ka shumë para dhe ndikim

Edmond Vila

“Çka nëse e sheh në rrugë”, babai i Triumf Rizës flet pas lirimit të Enver Sekiraqës nga paraburgimi

Hafize Elshani

Aksident i qëllimshëm në Lipjan, detaje tronditëse

Donat Hashani