Telenews

KJO ËSHTË ARSYEJA PSE DUHET TË KONSUMOJMË MISH TË KUQ

Mishi i kuq, i tillë si mishi i lopës, qengjit, viçit apo deles, janë dekurajuar për përdorim, sepse shumë copa mishi përmbajnë shumë kolesterol dhe yndyrë të ngopur. Megjithatë, mishi i kuq mund të ketë vend në një dietë të shëndetshme për aq kohë sa ju jeni të ndërgjegjshëm për llojin dhe madhësinë e copës.

Një porcion 85 gramësh i mishit të kuq furnizon rreth gjysmën e sasisë së proteinave, për të cilat një i rritur ka nevojë për dietën e përditshme. Proteinat që merrni nga mishi i kuq përmbajnë të gjitha aminoacidet e nevojshme për ndërtimin e muskujve dhe riparimin e indeve. Masa e muskujve është thelbësore, sepse ju jep mundësinë për të qenë fizikisht aktiv, por gjithashtu prodhon enzima dhe hormone që ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve. Proteinat janë gjithashtu të lidhura me humbjen e peshës, pasi ajo shuan urinë dhe ju mbanë të ngopur për orë pas vaktit tuaj.

Instituti Linus Pauling i Universitetit Shtetëror të Oregonit rekomandon që gratë të konsumojnë çdo ditë 18 miligramë hekur dhe burrat të konsumojnë 8 mg. Mishi i kuq i ligë furnizon një sasi të mirë hekuri në varësi të prerjes së mishit dhe përmban një formë hekuri që absorbohet më lehtë se hekuri në ushqimet me bazë bimore. Shtuarja e mishit të kuq në dietën tuaj një ose dy herë në javë mund t’ju ndihmojë të konsumoni sasinë e hekurit që trupi juaj ka nevojë për qelizat e kuqe të gjakut për të transportuar oksigjen të mjaftueshëm për të gjitha pjesët e tjera të trupit tuaj. Mangësitë e hekurit mund të ndikojnë në problemet e të mësuarit si dhe në çështjen e energjisë së ulët dhe sjelljes. Një porcion 85 gramësh mish viçi i bluar ofron 2.4 mg hekur, dhe një porcion mish i pjekur furnizon 2.6 mg.

Një përfitim tjetër i shtuarjes së mishit të kuq të ligë në dietën tuaj është se ai furnizon një dozë të mirë të zinkut. Ju duhet zink nga ushqimet, sepse zinku ndihmon në ndërtimin e masës së muskujve, forcon sistemin tuaj imunitar dhe ndihmon në nxitjen e një truri të shëndetshëm. Personi mesatar ka nevojë për 8-11 mg zink çdo ditë. Një porcion 85 gram i mishit të bluar të lopës përmban 5.3 mg zink, dhe një servis i mishit të mishit furnizon 7 mg.

Mishi i kuq i butë është një burim natyror i shumë vitaminave B. Ngrënia e ushqimeve që përmbajnë vitamina B natyrisht që është e rëndësishme, sepse ndihmon në promovimin e një trupi të shëndetshëm. Mishi i kuq i butë përmban B-12 për sistem të shëndetshëm nervor dhe B-6 për sistem të fortë imunitar. Mishi i kuq gjithashtu përmban niacinin, një vitaminë B që ndihmon tretjen, dhe riboflavinën, një tjetër vitaminë B që promovon shëndetin e lëkurës dhe syve. 

Të ngajshme

Bota regjistron marsin më të nxehtë në histori

Vështirësitë në të nxënit – sfidat dhe potencialet e fshehura të fëmijëve

Simptomat paralajmëruese para se të ndodhë sulmi në zemër