Telenews

Krejt çka duhet tē dininpēr zgjedhjet e sotme nē BE?

 

Votuesit në 21 vende të BE-së, përfshirë Gjermaninë dhe Francën, do të përfundojnë zgjedhjet katër-ditore për Parlamentin Evropian.

Shumica e vendeve anëtare të BE-së votojnë të dielën në zgjedhjet për të zgjedhur anëtarët e rinj të Parlamentit Evropian.

Votimi filloi të enjten, por 21 vende, duke përfshirë Gjermaninë, Francën, Poloninë dhe Spanjën, do të mbajnë zgjedhje të dielën.

Austria, Belgjika, Bullgaria, Kroacia, Qiproja, Danimarka, Estonia, Finlanda, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Lituania, Luksemburgu, Polonia, Portugalia, Rumania, Sllovenia, Spanja dhe Suedia të gjithë votojnë të dielën. Edhe Italia do të ketë një ditë të dytë votimi.

Parlamenti Evropian ka thënë se do të nxjerrë një sondazh në mbarë BE-në rreth orës 20:30 dhe një rezultat të parë provizor pas 23:00 kur të jenë hedhur votat përfundimtare të BE-së në Itali.

Pjesëmarrja e votuesve në vitin 2019, në zgjedhjet e dyta më të mëdha demokratike në botë pas Indisë, ishte rreth vetëm 50%.

Pjesëmarrja më e lartë e votuesve parashikohet për votimin e vitit 2024, sipas një sondazhi të kryer në fillim të këtij viti, në të cilin 60% e votuesve thanë se ishin të interesuar për zgjedhjet.

Sondazhet e opinionit parashikojnë një rritje të mbështetjes për partitë e forta dhe të ekstremit të djathtë.

Shumë votues janë goditur nga kriza e kostos së jetesës, kanë shqetësime për migrimin dhe koston e tranzicionit të gjelbër dhe janë të shqetësuar nga rritja e tensioneve gjeopolitike, përfshirë luftën në Ukrainë.

Votat e para të dielën për parlamentin e ardhshëm të BE-së u hodhën në territorin francez të Paqësorit të Kaledonisë së Re.

Shumica e 270,000 banorëve të Kaledonisë së Re kanë të drejtë të marrin pjesë në zgjedhjet evropiane.

Megjithatë, sondazhet kanë parë tradicionalisht frekuentim të ulët, me vetëm 20% të votuesve që marrin pjesë në zgjedhjet e 2019.

Arkipelagu i madh pranë Australisë nuk është anëtar i Bashkimit Evropian, por si një territor i lidhur ligjërisht me Francën.

Qendrat e votimit janë hapur në Greqi dhe në vende të tjera anëtare përgjatë skajit lindor të Bashkimit Evropian, ndërsa votimi në vende të tjera gjithashtu do të fillojë së shpejti.

Në Bullgari, votimi po mbahet së bashku me zgjedhjet e përgjithshme, me partinë konservatore GERB të ish-kryeministrit Bojko Borisov që pritet të performojë fuqishëm pasi ai u rrëzua nga protestat kundër korrupsionit në vitin 2020.

Votimi është hapur gjithashtu në Qipro, Hungari dhe Rumani.

Qendrat e votimit tani janë hapur në pjesën më të madhe të Evropës qendrore, me votim që po zhvillohet tani në Austri, Kroaci, Lituani, Slloveni dhe Poloni.

Votimi ka rifilluar edhe në Itali, e cila ka nisur votimi të shtunën. Kryeministrja e ekstremit të djathtë të Italisë, Giorgia Meloni, mund të jetë vendimtare në zgjedhjen e presidentit të ardhshëm të Komisionit Evropian, nëse partia e saj Vëllezërit e Italisë (FdI) arrin fitime të mëdha në zgjedhjet e Parlamentit Evropian.

Vendvotimet tani janë të hapura në më shumë vende të BE-së për zgjedhjet për Parlamentin Evropian, me Gjermaninë në mesin e kombeve që tani i bashkohen.

Fqinjët Belgjika dhe Luksemburgu, si dhe Franca kontinentale, kanë hapur gjithashtu qendra votimi. Kështu kanë edhe Finlanda dhe Estonia.

Rreth 373 milionë qytetarë nga 27 vende të BE-së kanë të drejtë të votojnë Austria, Belgjika, Bullgaria, Kroacia, Qiproja, Danimarka, Estonia, Finlanda, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Lituania, Luksemburgu, Polonia, Portugalia, Rumania, Sllovenia, Spanja dhe Suedia të gjithë votojnë të dielën Parlamenti Evropian përbëhet nga 720 anëtarë (deputetë) të zgjedhur çdo pesë vjet./DW

source

Të ngajshme

“24 qershori” Dita Nacionale e komunitetit Egjiptian të Ballkanit

Donat Hashani

Kryesia e Kuvendit sot mban mbledhje, ky është rendi i ditës

Donat Hashani

Ngjarjet kryesore për ditën e sotme

Donat Hashani