Telenews

KURTI: RUSIA MUND TA ZGJEROJË LUFTËN NË BALLKAN, PA I PËRDORUR REZERVAT USHTARAKE

Kryeministri Albin Kurti për gazetën franceze “Le Monde” ka thënë se presidenti rus Vladimir Putin është i tunduar që ta përhapë luftën edhe më tej, sesa veç në Ukrainë.
E rajoni më i rrezikuar, sipas Kurtit, është Ballkani Perëndimor ku thotë se këtu Rusia do të mund ta zgjeronte luftën edhe pa përdorur fuqinë e saj ushtarake, por vetëm përmes Beogradit dhe Republikës Serbe të Bosnjës.
 “Presidenti Putin ka hyrë në një rrugë pa dalje, përveç nëse ndjek qasjen e më së keqës. Është një formë e vetë sabotimit, ai nuk mund të kthehet mbrapa. Natyrisht këtu jemi të shqetësuar, sepse tundimi i tij që ta përhapë luftën më tej më duket i qartë. Në rrezik janë tre rajone. Moldavia, sepse duke u përpjekur për të enklavizuar Ukrainën dhe për ta privuar nga dalja në Detin e Zi, rusët do të shkojnë nga Krimea në Transnistri nëpërmjet Odesës (Odessa). E dyta është Gjeorgjia: Osetia e Jugut dhe Abkhazia u aneksuan në vitin 2008, viti kur Kosova shpalli pavarësinë e saj. Fronti i tretë që kam frikë se bën pjesë është ai i Ballkanit Perëndimor. Dhe ky rajon më shqetëson më së shumti, jo vetëm për faktin që ka të bëjë me vendin tim. Për arsye se në rastin e Moldavisë dhe Gjeorgjisë, Kremlini duhet të ndajë një pjesë të fuqisë se tij ushtarake për fushëbeteja të reja lufte. Gjersa në rastin e Kosovës, Malit të zi dhe të Bosnjës dhe Hercegovinës mund ta nënkontraktojë direkt Beogradin dhe Republikën Serbe te Bosnjës. Kështu Rusia do të mund të zgjeronte luftën pa pasur nevojë te përdorë rezervat e saja ushtarake”.
Kurti ka thënë se presidenti rus po e përmend ndërhyrjen e NATO-s në Kosovë si precedent për të justifikuar agresionin e vendit të tij në Ukrainë.
“Fatkeqësisht, këtu kemi edhe organizata të së djathtës ekstreme serbe, të cilat njërën këmbë e kanë në Beograd, ndërsa tjetrën në Moskë. Vërej se Putin e kishte zakon te përmendte një herë në muaj “precedentin” e Kosovës [ndërhyrja e NATO-s në vitin 1999], ndërsa tani e bën këtë çdo të dytën ditë për të justifikuar politikën e tij hegjemoniste në Ukrainë, dhe ndoshta diku tjetër. Mund ta quajmë këtë një pushtim rus ose edhe një agresion ushtarak. Këto të dyja janë të e vërteta. Mund ta quajmë edhe imperializëm rus. Por ajo që shoh unë, është edhe fashizëm”.
Ai ka thënë po ashtu se lidhjet mes Rusisë dhe fqinjit verior të Kosovës, Serbisë, janë shumë më të forta sesa që njerëzit i imagjinojnë.

Të ngajshme

Plagosja e 3 personave në Pejë, Policia kërkon ndihmën e qytetarëve për gjetjen e dorasit

Donat Hashani

Sot aktivitet me bletarët kosovarë

Donat Hashani

Komuna e Suharekës sot pret mysafirë të veçantë

Donat Hashani