Telenews

Përshpejtimi i anëtarësimit në NATO, puna e grupit punues pa rezultate të prekshme

Dy vjet punë i ka bërë grupi ndërinstitucional për përshpejtimin e anëtarësimit të Kosovës në NATO.

Por, për tërë këtë periudhë, kosovarët nuk kanë parë ndonjë përparim konkret apo afrim me aleancën ushtarake veri-atlantike.

Ministria e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, tash e pesë ditë nuk i ka kthyer përgjigje Dukagjinit në pyetjet rreth arsyeve për mungesën e rezultateve, dhe fazës në të cilën aktualisht gjendet ky grup.

E, ngecjet e tilla i vlerëson më shumë si ngecje politike koloneli shqiptar Çlirim Toci, që tani është pjesë e Kolegjit të Mbrojtjes së vendeve të Baltikut në Estoni.

Ai thotë se rol të kyç në këtë proces ka situata nëpër të cilën Kosova po kalon me marrëdhëniet me Serbinë.

“Disa vende anëtare të NATO-së që janë edhe anëtare të Bashkimit Evropian, nuk e kanë njohur Kosovën dhe janë shumë të ndjeshme ndaj këtyre çështjeve politike të cilat po ndodhin dhe po zhvillohen kohët e fundit në mjedisin politik në Kosovë në lidhje sidomos me menaxhimin e situatës në veri, dhe konkretisht me krijimin e Asociacionit të Komunave me shumicë Serbe”, tha Çlirim Toci, profesor në Kolegjin e Mbrojtjes në Estoni.

Për t’i dhënë një shtytje të re procesit, Qeveria e Kosovës, sipas Tocit, duhet të krijojë një platformë kombëtare gjithëpërfshirëse e cila do të përfshinte një unifikim të plotë mes pushtetit dhe opozitës.

Qysh para dy vitesh, Qeveria kishte paralajmëruar se dëshiron të aplikojë në Partneritetin për Paqe, program ky i NATO-s i cili është parakusht për anëtarësim të plotë në aleancë.

Por, edhe këtu rregullat janë të njëjta, sikurse për anëtarësimin në NATO pasi kërkohet pajtimi i të gjitha shteteve anëtare.

Andaj, pa njohjen nga Greqia, Spanja, Sllovakia dhe Rumania, sipas ekspertit të sigurisë ndërkombëtare Adrian Shtuni, anëtarësimi në program është i paarritshëm.

“Nëse Kosova dedikon më tepër energji dhe shikon me përparësi strategjike qasjen ndaj vendeve mosnjohëse të NATO-s dhe më tepër energji dhe më tepër bashkëpunim me vendet partnere të rëndësishme si Shtetet e Bashkuara dhe vendet e QUINT-it, kam përshtypjen se do të mund të ecim në drejtim të NATO-s dhe jo vetëm. Por në drejtimin e anëtarësimit në organizata shumë të rëndësishme, të cilat pastaj do t’ia forcojnë statusin dhe sovranitetin si shtet”, tha Adrian Shtuni, ekspert i sigurisë ndërkombëtare.

Përshpejtimin e anëtarësimit në NATO, Kosova e kërkoi pasi Rusia nisi pushtimin e plotë të Ukrainës, në shkurt të vitit 2022.

source

Të ngajshme

Kurti uron kryeministrin Mickoski për pozitën e re: Mezi pres t’i forcojmë marrëdhëniet bilaterale me Maqedoninë e Veriut

Donat Hashani

Deklarata brilante e Daliqit për futbollistin e tij: “Këtij lojtari i kërkoj falje, e meriton”

Donat Hashani

Lajçak për Draftin e Asociacionit: Nuk do të propozoja kurrë diçka që nuk do ta propozoja për vendin tim

Donat Hashani