Telenews

Një studim i ri pohon se duhet të shmangni gjalpin, ky është zëvendësuesi më i mirë

nje-studim-i-ri-pohon-se-duhet-te-shmangni-gjalpin,-ky-eshte-zevendesuesi-me-i-mire

Njerëzit që konsumonin më shumë gjalpë kishin një rrezik 15% më të lartë vdekjeje krahasuar me ata që konsumonin më pak

Një studim i kohëve të fundit i Harvardit ka treguar se gjalpi në fakt nuk është aq i shëndetshëm sa besohet dhe se zëvendësuesi më i mirë i tij është në fakt vaji bimor.

Ky është sigurisht një lajm i keq për dashamirësit e gjalpit, pasi hulumtimet kanë treguar se konsumi më i lartë i gjalpit rrit rrezikun e vdekshmërisë, ndërsa konsumi më i lartë i vajit vegjetal e zvogëlon këtë rrezik.

Pjesëmarrësit në studim u ndanë në grupe sipas sasisë së gjalpit dhe vajrave bimorë që raportuan se konsumonin, dhe vdekshmëria e tyre u monitorua gjatë një periudhe deri në 33 vjet.

Njerëzit që konsumonin më shumë gjalpë kishin një rrezik 15% më të lartë vdekjeje krahasuar me ata që konsumonin më pak.

Në të kundërt, ata që konsumonin më shumë vajra bimorë kishin një rrezik 16% më të ulët vdekjeje krahasuar me ata që konsumonin më pak.

Një studim i botuar në revistën JAMA Internal Medicine zbuloi gjithashtu se një konsum më i lartë i gjalpit rriti rrezikun e vdekjes nga kanceri, ndërsa një konsum më i lartë i vajrave bimorë uli rrezikun e vdekjes nga kanceri ose sëmundjet kardiovaskulare, të tilla si goditja në tru ose ataku në zemër. Vajrat bimorë të shoqëruar me këto efekte të dobishme janë vaji i ullirit, i sojës dhe i kanolës.

– Gjalpi nuk përmban pothuajse asnjë acid yndyror esencial dhe ka një përqindje të moderuar të yndyrës trans – lloji më i keq i yndyrës kur bëhet fjalë për sëmundjet kardiovaskulare – tha studimi.

Nga ana tjetër, vajrat bimorë janë të pasur me antioksidantë dhe yndyrna të pangopura.

– Pak gjalpë herë pas here për shije nuk do të ishte problem, por për një shëndet më të mirë, përdorni vajra bimorë të lëngshëm sa herë që të jetë e mundur – si për gatim ashtu edhe për përdorim në tryezë – shtojnë ata në shpjegim.

Gjalpi është i pasur me yndyrna të ngopura – një substancë që mund të rrisë nivelet e kolesterolit dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Ushqime të tjera të pasura me yndyrë të ngopur përfshijnë copat yndyrore të mishit, salsiçet, byreku, djathi, salca e kosit, akulloret, çokollata, biskotat, tortat, pastat dhe disa ushqime të kripura si kokoshka, etj.

Të ngajshme

Pse analiza e lipideve është kyçe për shëndetin e zemrës dhe luftën kundër kolesterolit të keq

KushtrimGuraj

Sa gjumë nevojitet gjatë fundjavës për ta pushuar trupin?

KushtrimGuraj

Sheqeri dhe tensioni i lartë i gjakut mund të ulen duke ngrënë këto ushqime të pasura me karbohidrate

Valjeta Turkaj