Telenews

Çfarë ndodh me karotat kur gatuhen?

cfare-ndodh-me-karotat-kur-gatuhen?

Gatimi i karotave në supë rrit numrin e karotenoideve.

Trupi ynë konverton beta karotenin në vitaminë A, e cila ka një efekt pozitiv në shikimin, kockat dhe sistemin imunitar.

Karotat duhet të gatuhen gjithmonë të plota sepse nëse i gatuajmë të prera në copa, pjesa më e madhe e lëndëve ushqyese përfundojnë në ujin në të cilin janë gatuar sepse temperatura e lartë gris muret e qelizave.

Megjithatë, gatimi i karotave rrit indeksin e tyre glicemik, i cili është i rëndësishëm për diabetikët.

Rekomandohet avullimi i shkurtër për të parandaluar ndryshimet e tepërta të indeksit glicemik dhe ruajtjen e lëndëve ushqyese.

Konsumimi i rregullt i karotave zvogëlon rrezikun e kancerit të mushkërive, gjirit ose zorrës së trashë.

Kjo ndodh për shkak të substancës falcarinol, një pesticid natyral që prodhon karotat, në mënyrë që rrënjët e bimës të mos sulmohen nga kërpudhat.

Të ngajshme

OBSH: Lloji i ri i gripit po ushtron presion të madh mbi kujdesin shëndetësor në të gjithë Evropën

Valjeta Turkaj

A e dini pse sulmet në zemër janë më pak të dëmshme gjatë natës

Erzana Fazliu

Uji i patëllxhanit, zgjidhje për kolesterolin, zemrën dhe mëlçinë

Valjeta Turkaj