Telenews

PËR 1 MAJ NJË DITË FESTË – NË BALLKAN E LIDHIN 3 DITË

1 Maji – Dita Ndërkombëtare e Punëtorëve  sivjet rastis të bie të dielën, por për të në disa vende të Ballkanit do pushohet edhe nga 3 ditë.
Kështu të paktën shihet në kalendaret e festive zyrtare për vitin 2022.
Në Malin e Zi, në Serbi dhe në Bosnjë e Hercegovinë, pushohet më 1, 2 e 3 maj

                                                          Kalendari i festave i Malit të Zi
Në Slloveni 1 e 2 maj.
Në Kosovë e Maqedoninë e Veriut më 2 maj, derisa e diela nuk përmendet si e lirë.
Ndërsa në Shqipëri e Kroaci, pushohet vetëm me 1 maj, pra të dielën.
Ndërkohë, në disa nga këto vende, shënohet edhe festa e Fitër Bajramit që me kalendar është të hënën e 2 majit.
Në Malin e Zi, në Bosnjë e Hercegovinë, në Kroaci, në Serbi e në Maqedoninë e Veriut bashkohet me festën e 1 majit, andaj shënohet të hënën.
Në Kosovë, ndërkaq, për këtë festë fetare pushohet një ditë më pas, meqenëse më 2 maj është pushimi i 1 Majit.
Në shumicën e vendeve të Bashkimit Evropian, festat shënohen vetëm në datat e tyre, dhe nuk ka pushim shtesë nëse ato rastisin në fundjavë.

Të ngajshme

Olta Gixhari zgjedh të largohet nga BBVIP, Luizi mundohet t’i ndryshojë mendjen: Rri moj burrneshë, nuk ke pse ikën

Donat Hashani

Kurti takoi përfaqësuesit e shoqatës së ish të burgosurve politikë të Kosovës

Donat Hashani

Rrezikohet furnizimi me energji elektrike, Sindikata e Punëtorëve të KEK-ut në grevë nga kjo datë

Donat Hashani